"Интензивно радимо на новом закону"

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да радна група за израду новог закона о локалној сампоуправи ових дана интензивно ради како би се ново законско рјешење у форми нацрта на јесен нашло пред посланицима Народне скупштине Републике Српске.

Босна и Херцеговина 16.08.2015 | 19:50
"Интензивно радимо на новом закону"

Према њеним ријечима, радна група се усагласила да се актуелни закон мора подијелити у два законска рјешења – закон о локалној самоуправи који ће се бавити свим принципима и уопште самим концептом функционисања локалне самоуправе, док ће се други бавити радним односима свих запослених у локалној самоуправи.

„Опредјељење јесте да све оно што јесу уска грла, а што годинама као Министарство примјећујемо у раду локалне самоуправе ставимо на папир и нађемо или бар покушамо да нађемо рјешења за њих“, истакла је Решићева.

Она је нагласила да, када је ријеч о радним односима настојања иду ка томе да се у новом законском рјешењу сада нађу одлуке из судских пресуда донесене у вођеним радним споровима.

Када је ријеч о одборницима локалних парламената, Решићева истиче да је неопходно да се разговара и о реципроцитету одговорности и конкретно одговори на питање – шта са одборницима који траже опозив начелника општине, а којем грађани поново укажу повјерење или како санкционисати одборника који не долази на посао.

„Питање је и ко и када може распустити локални парламент, како ријешити питање локалних заједница које не функционушу, а грађане држе као таоце“, навела је Решићева и додала да одговоре на ова питања немају ни Изборни закон БиХ ни актуелни закони у Српској, али да је вријеме да се покушају наћи.

Решићева је додала да након завршетка рада радне групе на изради новог закона о локалној самоуправи и његовог усвајања у форми нацрта, слиједи јавна расправа и усаглашавање са Савезом општина и градова Републике Српске.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске најавила је и да се на јесен може очекивати и нови закон о државним службеницима јер се са социјалним партнерима већ анализира постојећи закон, с обзиром да је ријеч о једној од тема из реформске агенде.

„На томе ћемо се још фокусирати на начин да са свима који треба да буду дио ових законских рјешења обавимо најшире могуће консултације“, истакла је Решићева.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

...

16.08.2015 12:49

На новом закону се интензивно ради и спреда и одпозади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуца зора..

16.08.2015 13:17

Само тако и храбро напријед. Интензивном, принципијелном, досљедном и буквалном примјеном цопy пасте, ресавском школом, нашим језиком речено. У око дирај у школу ресавску не дирај. Или у цопy пасте, како се то сада вели. Добро јутро туго наша...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

16.08.2015 13:17

Немате ви појма о процесу рада у привреди и условима које иста тражи. Можете једино молити Меркелову да вам достави њемачки закон о раду али и да га онда Нијемци и проводе. Домаћа багра није у стању проводити ни стари закон а неће ни ови.Влада РС највише крши све законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

16.08.2015 16:20

Радити-страни појам(погледати ријецник)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.08.2015 18:29

Само се ти сатари радеци????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиснсд

16.08.2015 19:45

Главни разлог израде новог закона је да омогуци владајуцој коалицији да противно вољи народа поставе своје кабадахије у опстинама у којима не могу добити изборе. Ова министрица је незаконито слала специјалце да на силу преузму власт у Градисци и Кнезеву. У Градисци је Врховни суд рекао колико је то легално, а у Кнезеву народ рекао своје на референдуму. Да има образа поднијела би оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

16.08.2015 20:15

Шта ће ова направити и постићи када јој је прво и једино радно мјесто прије министарског било трећеразредни новинар другоразредног медија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

17.08.2015 08:25

Најбољи коментар!

Name

Нормално

17.08.2015 15:07

Туга тузна... глупост јој из оцију вири...