Климатске промјене изазивају мањак хране

Екстремни климатски услови попут снажних олуја, суша и топлотних таласа довешће до чешћих и озбиљнијих несташица хране у вријеме када се глобална клима и системи снабдијевања храном мијењају, упозорили су британски и амерички стручњаци.

Босна и Херцеговина 15.08.2015 | 21:40
Климатске промјене изазивају мањак хране

Притисак на свјетску производњу хране и учесталост екстремних временских прилика су толики да ће се несташице хране, какве су се раније дешавале једном у вијеку, у будућности дешавати на сваких 30 година, наводи се у извјештају Британско-америчке групе за истраживање екстремних временских прилика и глобалног система производње хране, а преноси Ројтерс.

Група такође упозорава да реакција влада на пад производње, која укључује забрану увоза или извоза одређених производа, повећава ризике од скока цијена хране.

Стручњаци су анализирали производњу најважнијих свјетских усјева, кукуруза, соје, жита и пиринча и утицај који би суше, поплаве и олује могле да имају на те усјеве у будућности.

Будући да највећи дио глобалне производње тих усјева долази из малог броја земаља као што су Кина, САД и Индија, екстремне временске прилике у тим регионима имале би највећи утицај на глобално снабдијевање храном.

Иако већа повезаност између земаља умањује њихову осјетљивост на шокове у локалној производњи, она, с друге стране, увећава осјетљивост на велике шокове у регионима који се сматрају такозваним "храниоцима свијета".

У извјештају се предлаже скицирање међународних планова реаговања на непредвиђене ситуације, развој ефикаснијих модела предвиђања утицаја пада производње хране на земље, као и идентификовање и рјешавање ситуација у којима може доћи до несташице хране.

Група наводи да је неопходно прилагодити пољопривреду климатским промјенама и ојачати њену отпорност на екстремне временске услове, уз истовремено повећање производње како би она подмирила растућу свјетску тражњу хране.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

нема пара

16.08.2015 16:16

Мањак нам је и овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

17.08.2015 20:24

Ста имамо да оцекујемо? Нити смо сто науцили нити ста видјели сва Европа је или под стакљенацима или пластењацима и све земље раде наводњавање а код нас нису знали ста комуњаре а и сада јос мање.

ОДГОВОРИТЕ