Живот на коцки због потраге за послом

Држављани БиХ који бораве на Блиском истоку гдје свакодневно расте опасност од терориста Исламске државе још не напуштају те земље ризикујући животе због посла.

Босна и Херцеговина 15.08.2015 | 20:30
Живот на коцки због потраге за послом

Не маре превише ни за препоруке Министарства иностраних послова (МИП) БиХ да због опасности не путују у те земље, а није их поколебало ни одсијецање главе Томиславу Салопеку из Хрватске којег су, док је у Египту зарађивао хљеб у једној француској фирми, отели терористи Исламске државе.

- МИП је на основу процјена дипломатско-конзуларних представништава за оне који бораве или путују у Сирију, Ирак, Египат, Либију или Тунис дао упозорења и препоручио мјере којих треба да се придржавају приликом боравка у тим земљама због личне безбједности. Препоруке и упозорења о опасности путовања и боравка у тим земљама дате су углавном још 2010. године и због тамошње ситуације није било аргумената да буду мијењани – каже начелник Канцеларије за односе с јавношћу МИП-а БиХ Небојша Регоје.

Каже да број држављана БиХ у тим земљама није велики и да до сада није било већих проблема с њиховим боравком и повратком у БиХ.

- Враћају се само студенти јер је сезона годишњих одмора. Немам информацију о томе колико ће се њих вратити тамо. Највише наших држављана вратило се из Сирије и то на почетку ратних дејстава у тој земљи - каже Регоје.

Велики број држављана БиХ напустио је и Либију, али је скоро немогуће процијенити колико их је остало.

- Ријеч је малом броју људи који су углавном запослени у фирмама из региона и иностранства. Дипломатско-конзуларна представништва нису овлашћена да воде евиденцију о нашим држављанима нити су они дужни да се пријаве кад дођу или оду из неке стране земље на привремени боравак. Зато је тачан број непознат - каже Регоје.

МИП нема информације ни о броју туриста из БиХ који бораве у овим опасним земљама. У бањалучкој туристичкој агенцији "Унис турс" кажу да су путовања у те земље смањена на минимум, поготово послије напада у Тунису када је припадник Исламске државе у хотелском комплексу у јуну убио 37 људи на плажи.

- Путовања за Тунис више немамо у понуди. Послије напада отказане су све резервације, а путници су преусмјерени на Турску. Резервације за Египат могу се избројати на прсте једне руке. Отказана су и путовања за Јордан - кажу у овој агенцији.

Професор безбједности на Бањалука колеџу Предраг Ћеранић каже да све странце који се налазе у земљама гдје је изражена опасност могу да отму или убију терористи Исламске државе.

- Тамо није заштићен нико без обзира на нацију. Сви који живе у државама у којима су активни припадници Исламске државе су угрожени, па тако и наши држављани - каже Ћеранић.

Потврдило се то управо на примјеру Салопека, који је отет 22. јула на подручју Каира док је службеним аутомобилом путовао на посао. Послије голготе који је прошао у заточеништву терористи су му пресудили ритуалним одсијецањем главе пред камерама.

Страх

Свјетски медији пишу да је убиство Томислава Салопека уздрмало заједницу страних радника у Египту.

- То показује да исламисти имају капацитета за спровођење својих планова упркос масовној кампањи коју против њих спроводе египатске безбједносне снаге - наводе медији.

Упозорења МИП-а која су на снази

СИРИЈА

Постоје посебни безбједносни ризици за путовање у Сирију. Препоручује се евакуација и одустајање од путовања у ту земљу

ИРАК

Услови су веома сложени, постоје посебни безбједносни ризици за путовање. Препорука грађанима који се налазе у Ираку је напуштање земље

ЛИБИЈА

Безбједносни услови веома сложени, несигурне зоне Зинтан, Бен Велид, Дерна, крајњи југ Либије. Позивамо грађане који се тамо налазе да се врате

ТУНИС

Безбједносни услови веома сложени

ЕГИПАТ

Грађани не треба до даљег да путују у Египат због сложене безбједносне ситуације. Препоручујемо онима који су тамо да напусте земљу због пријетње од Муслиманског братства

ЈЕМЕН

Држављани БиХ не треба до даљег да путују у ту земљу због појачаног секташког насиља и погоршања безбједносне ситуације

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јупитер

16.08.2015 07:52

За шаку долара становници ове напаћене земље ће отићи и у сами пакао, политичари су од нас направили топовско месо.

ОДГОВОРИТЕ