Живе од наднице док чекају 44 плате

Армија радника у Републици Српској не прима плату редовно, а рекордери по броју зарада које нису добили су запослени у земљорадничкој задрузи "Агропромет" из Бањалуке који нису примили чак 44 плате.

Република Српска 15.08.2015 | 19:56
Живе од наднице док чекају 44 плате

Према подацима гранских синдиката, на плату најдуже чекају запослени у области пољопривреде и прехрамбене индустрије те металске индустрије и рударства.

Рекордери по броју неисплаћених плата уз "Агропромет" су "Трудбеник" из Добоја, чији радници потражују 18 зарада, и "Космос" из Бањалуке и "Унис" који су запосленима дужни по једну плату мање.

Предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Александар Томић истакао је да су радници "Агропромета" посљедњу плату примили за новембар 2011. године.

- Дугови на основу обавеза према фондовима су још већи и практично су недефинисане од 2002. године. Они су, међутим, нашли одређено рјешење, тако да збрињавају раднике који стичу услове за одлазак у пензију и то тако функционише - рекао је Томић и додао да су све задруге у проблемима, али да некако функционишу.

Радник "Агропромета" Илија Мирошљевић каже да се сналазе радећи и друге послове осим у "Агропромету".

- Сналазимо се, неко ради по селима, неко приватно. Што се тиче "Агропромета", и нема ту неког великог посла, али сваки дан долазимо на радна мјеста - казао је Мирошљевић.

Он је додао да се већина радника одлучила за останак у фирми ради стицања права на пензију.

- Стаж нам није повезан, али када испунимо услове за пензију, он се повезује и радници одлазе у пензију. У годинама смо када не можемо рачунати на нови почетак - рекао је Мирошљевић.

Директор "Агропромета" Анђелко Ловро казао је да раде све што могу да би радницима исплатили плате.

- У посљедња три мјесеца су добили три плате. Проблем у вези са заостацима смо у договору са радницима превазишли на коректан начин - рекао је Ловро и додао да тренутно запошљавају 20 радника.

Поред "Агропромета" у области пољопривреде и прехрамбене индустрије израженије кашњење плате је присутно и у Пољопривредном добру "Семберија" чији радници чекају на коверте седам, док им доприноси нису уплаћени 19 мјесеци.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић истакао је да су радници "Униса" рјешење тражили путем Агенције за мирно рјешавање радних спорова и да су њихова потраживања у потпуности прихваћена.

- Њима и радницима "Космоса" предузећа дугују по 17 плата. Проблем у "Унису" настао је због тога што предузеће није радило 16 мјесеци и тек је прије мјесец или два почело са дјелимичном производњом - казао је Пеулић.

Проблеми су присутни и у "Трудбенику" из Добоја у којем су радници скоро сваки мјесец у штрајку, који виде као једини начин за остваривање својих права.

- Не знам шта је разлог да предузеће које има перспективу, јер производи компресоре, не може да исплаћује радницима плате - казао је Пеулић наводећи да се неисплаћене плате углавном гомилају јер старија радна снага очекује да ће се стање поправити, а тек када схвате да нема перспективе, почињу да проблем рјешавају штрајковима.

Радници "Трудбеника", на чијем је челу једно вријеме био и бивши премијер РС Перо Букејловић, већ дуже од два мјесеца су у штрајку, али се рјешење за њихове проблеме још не назире.

- Сналазимо се како умијемо. Послије радног времена људи иду на дневницу за десет марака да би преживјели. Проблем је то што велика већина радника има 50 и више година. Ти људи немају перспективу, јер нико не жели да их запосли - рекао је предсједник Синдикалне организације "Трудбеника" Предраг Јоргић.

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Владо Павловић каже да у овој области проблема има углавном у преради дрвета.

- Има одличних предузећа, али има и оних којима је плата мисаона именица као што је "Нова Романија" Соколац у којој радници годину нису примили плату. Нити су у стечају, нити раде, нити не раде - казао је Павловић и додао да има и мањих предузећа која не допуштају формирање синдиката па о њима и немају податке.

Предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Драгана Врабичић истакла је да је највеће кашњење плата у овом сектору на крају прошле године било у "Водоводу" Власеница и Заводу за изградњу Бањалука гдје радници нису добили по шест плата.

- У Заводу за изградњу Бањалука плата тренутно не касни, али нови директор не жели да измирује обавезе које је направио његов претходник - рекла је она наводећи да је већи проблем у многим предузећима неуплаћивање пореза и доприноса.

Трговина и угоститељство
Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић каже да су у овом сектору, у фирмама у којима је синдикат организован, плате редовне.

- Тамо гдје немамо синдикално организоване раднике сигурно има проблема - казао је Савановић.

 

Предузећа са највећим бројем неисплаћених плата

"Агропромет" 44

"Трудбеник" 18

Фабрика цијеви "Унис" 17

"Космос" 17

"Нова Романија" 12

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

кум 3

15.08.2015 18:15

Напријед Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

министар рада

15.08.2015 19:22

Према мојим сазнањима ови синдикати лазу да плату нису примили оволико мјесеци, то је пропаганда само да заведе масе радника на побуну. Бице све плате исплацене за оне који су радили само када буде пара, а када це их бити е, то ја не знам. Нису паре у мојој надлезности

ОДГОВОРИТЕ
Name

пореска управа

15.08.2015 23:08

Од цега зиве ови радници сто нису добили плату 44 мјесеца??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелица Пасагиц

25.09.2015 12:53

Додјите да видите како и од цега зивимо ту за пореску управу има посла преко главе и позивам и вас на одговорност самим тим сто не реагујете на овакве ситуације јер смо сами немоцни захваљујуци корупцији која долази из васих редова.

Name

дивља јабука

16.08.2015 21:23

Рече Милокрад: Свима добро, Кућа до куће, За Српску! Ако не будете гласали за мене, видјећете шта је Милорад Додик! Стока под шатром одушевљена оваквом реториком. И лик добија изборе три пута за редом. Нигдје на свијету их не би добио осим у РС. Овај народ је ретардиран. За то лијека нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висимир Међуноговић

16.08.2015 23:26

Живио Миле Ронхил

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасагиц Јелица

25.09.2015 12:33

Овај министар и ови из пореске управе сто остављају овакве коментаре и који се питају како зивимо без плате нека додју и виде све им је на изволите ми смо вам на располагању (радници) обзиром да нам управо ви онемогуцавате да додјемо до својих права јер је корупција у васим редовима добрим дијелом сте и сами доприњели оваквој насој ситуацији.

ОДГОВОРИТЕ