Хаос у Ђевђелији - гужве и туче миграната

У Ђевђелији је и овог дана много миграната који покушавају да ухвате воз за Србију, а створиле су се велике гужве, јавља РТС.

Србија 15.08.2015 | 16:23
Хаос у Ђевђелији - гужве и туче миграната

Нема покретних тоалета, остаци хране су разбацани по улици, а трговци гледају како да зараде од новонастале ситуације.

У ваздуху се осети непријатан мирис, много је прашине и мушица, а нема лекара који би прегледали болесну децу.

Увођење ванредних возова за превоз миграната до Табановаца није решио проблем у Ђевђелији. На улицама је много породица – трудница, беба и школске деце. Данас је ка Србији после више сати чекања кренуо још један воз.

РТС јавља да су инциденти попут јучерашњих могући у сваком тренутку – тако је око поднева на билетарници железнице дошло до туче авганистанских и сиријских миграната који желе да купе карту за воз који би око 17 часова требало да крене ка Србији.

И док у Прешеву мигранти да би ушли у воз морају да имају папир који потврђује да су се пријавили као тражиоци азила, такав документ у Македонији није обавезан, а на њега се чека између 24 и 48 часова. Потребан је, ипак, ако би мигранти да до границе дођу аутобусом, па зато и нема гужве на аутобуској станици.

Мигранти траже од новинарских екипа да посредују између њих и полиције како би се убрзало издавање папира, али и да зову хитну помоћ како би се прегледали болесни. Родитељи кажу да деца имају дијареју и високу темопературу. Репортер са лица мјеста каже да је, ипак, видео пет радника УНХЦР-а који су прегледали мигранте.

Много је људи на малом простору, температура је висока, а у ваздуху се осети непријатан мирис и има много мушица. Много је незадовољних, много је гладних и жедних, али има и оних који деле храну. Екипа РТС-а видела је остатке кутија Црвеног крста.

Нису обезбеђени покретни тоалети, много је остатака хране коју продају они који зарађују од новонастале ситуације.

Јутрос око 4.30 мигранти су за 10 минута попунили цео један воз, а полицији је требало сат и по времена да 100 или 200 људи извуче из воза како би кондуктери могли да провере карте. Иста сцена се очекује и са возом који пристиже у Ђевђелију.

Ружна слика на железничкој станици обележила је јутро: Власници станова на станици поливали су бетон испред зграда како се мигранти не би ту окупљали.

У Ђевђелију ускоро треба да стигне још једна велика група миграната.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цоол

15.08.2015 15:32

Момци, изгледа да сте дезорјентисани. Ви требате у САД а не у Њемачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислилац

16.08.2015 06:11

Жао ми је сваких избјеглица јер знам ста то знаци али се бојим да ово не прерасте у несто веце јер је превисе овдје на сликама војно способних а ИСИЛ је најавио да це уци на Балкан

ОДГОВОРИТЕ