Сезонци брали брескве, а обрали бостан

После протеривања 17 радника из Србије, у подгоричким "Плантажама" објашњавају да нема њихове кривице. Неки сезонци сумњају да су "жртвовани" да би осталих 80 берача било задржано у воћњацима.

Србија 14.08.2015 | 20:52
Сезонци брали брескве, а обрали бостан

НАКОН што је група од 17 сезонских радника из Србије, који су брали брескве у подгоричким "Плантажама", 30. јула морала да напусти Црну Гору због непоседовања радне дозволе, у овој компанији за "Новости" кажу да веома жале што су људи, који, иначе, годинама раде у овој компанији, морали да напусте посао, али да "Плантаже" не сносе кривицу због тога.

Радник из Крушевца, Горан Живковић, један је од депортованих, а у решењу се наводи да су га полиција и инспекција рада затекли како на Ћемовском пољу ради без радне дозволе. Радну дозволу није имао, али тог дана није био ни у винограду, већ у, како је рекао, спаваоници, јер је имао слободан дан. Он је казао да сумња да је 17 радника "жртвовано", како би на послу било задржано око 80 других који такође немају радне дозволе.

- Потпуно разумем људе који су остали без посла и прихода, али и ми смо остали без радника, који су нам у данима бербе преко потребни - каже за наш лист Веско Ђуришић, директор продаје и маркетинга у "Плантажама", и додаје да су радници из Србије међу најбољима.

- Они нама пуно вреде, јер вредно раде, а и ми се трудимо да их испоштујемо у сваком смислу.

Нажалост, нови црногорски закон о странцима је искомпликовао процедуру добијања дозволе, па она у просеку траје 20 дана.

- Шта ми да радимо? Да људи седе 20 дана, док не добијемо сваки папир, а да нам воће трули на гранама? - пита Ђуришић и наглашава да су депортовани радници боравили на "Плантажама" између пет и десет дана, пре доласка инспекције.

Рајка Пејовић, шефица људских ресурса у "Плантажама", појаснила је за "Новости" процедуру добијања дозвола.

- Сада, између осталог, за добијање радне дозволе за наше бераче треба приложити уверење о некажњавању из матичне државе, као и нострификовати диплому било које школе, што само по себи траје дуго, да не помињем да велики број њих стигне без тих докумената - каже Рајка Пејовић.

"Плантаже" сносе све трошкове овог поступка, плаћају таксе које износе 25 евра, али не могу, како каже, да утичу на брзину решавања захтева. Пејовић додаје и да су свим радницима који су морали да напусте државу, исплаћене дневнице и да су добили по 50 евра за путне трошкове.

Ове године на берби грожђа и бресака је укупно 80 страних радника од чега је 60 из Србије.

То су људи који годинама долазе, чији су очеви и деде радили сезонски на "Плантажама", који нама требају исто колико ми њима и бесмислено је тврдити да нисмо хтели да платимо радне дозволе - каже Пејовић. - Сви који раде, имају радне дозволе или су у процедури, а за то време посао бербе не може да чека. Нажалост, наша администрација нема разумевања за тежак посао који радимо.

СРБИЈА НАЈБОЉИ ПАРТНЕР

- Црногорске "Плантаже" деценијама пласирају највећи део својих производа у Србију, где наша вина и ракије третирају готово као домаћа. Такође, радници из Србије већ деценијама, и породично долазе да раде, а неки од њих су већ трећа генерација. Да не постоји обострано задовољство, то не би било тако - каже Ђуришић.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар