Шта не треба радити прије одласка на спавање?

Ухватити добар сан важно је за добро расположење, енергију и за здравље уопште. На ваш сан утицаће и то колико сте активни били, шта сте јели и пили и колико сте били ментално активни – посебно неколико сати пре него што сте се увукли у кревет.

Свијет 14.08.2015 | 20:34
Шта не треба радити прије одласка на спавање?

"Кад људи пате од несанице или других проблема спавања, то је најчешће због онога што су радили, веома често и несвесно, уместо да су се припремали за одмор", каже психијатар и инструктор Мајкл Гранднер, члан програма бихевиоралног сна са Универзитета у Пенсилванији.

Ево неколико савета о томе шта није добро радити пре одласка на спавање:

1. Користити е-читач или смартфон – Више студија сугерише да коришћење таблета и паметних телефона па чак и гледање ТВ-а може утицати на тешкоће при спавању. Плаво светло које преносе рачунари, таблети и телевизори утиче на продукцију мелатонина који тело ствара током сна, а који помаже да се лакше заспи. Ако ипак морате да читате да бисте заспали и не желите да се одрекнете те навике, стручњаци с клинике Мејо тврде да је екран потребно држати 35 центиметара од лица и смањити светлост на уређају.

2. Узимати неке лекове – Користите ли свакодневно лекове, то такође може да утиче на проблеме са сном. Питајте лекара кад је најбоље користити те лекове како не би утицали на спавање. Таблета за спавање такође није универзално решење – не препоручује се да их узимате дугорочно.

3. Пити кафу, чак и без кофеина – шШљица кафе садржи између 80 и 120 милиграма кофеина. Вероватно већ знате да кафу треба избегавати пре одласка на починак. Међутим, многи упркос томе уживају да попију тај топли напитак након вечере. Чак и конзумација кофеина након ручка може пореметити сан. Оно што такође изненађује јесте и да кафа без кофеина није сигурно решење, јер нека истраживања показују да и такви напици садрже и до 20 милиграма кофеина. Ипак, ето добре вести за љубитеље чаја од валеријане, траве која помаже да усните.

4. Јести чоколаду – Још један подмукли извор кофеина је чоколада, посебно црна чоколада која садржи високи проценат какаоа. "Мало ко размишља о томе да сладолед од чоколаде или кафе може утицати на сан, али ако сте изузетно осетљиви на кофеин, и то је један од трикова који вас може држати буднима више него што бисте хтели.

5. Јести зачињену и масну храну – Велики оброци пре одласка у кревет нису добри ,јер се осећате натрпани храном, а ако сте конзумирали зачињену или масну храну, тај неугодни осећај биће још израженији. То је зато што ће желудац излучити више киселине, а то утиче на неугодност ако лежите. Због тога се не препоручује ја једете најмање два сата пре одласка у кревет.

6. Пити алкохол – Алкохол вас може преварити јер опушта, али да би тело прерадило алкохол, РЕМ фаза у којој сан највише обнавља мозак је редукована. Због тога ћете се пробудити уморни.

7. Пушење – Није новост колико је пушење штетно за здравље па, иако вас цигарета пре спавања опушта, није добро конзумирати никотин пре спавања. Никотин је стимуланс који само може погоршати несаницу ако од ње патите.

8. Пити воду – Врло је важно хидрирати се, али не претерано и пре спавања. Испијање великих чаша воде није добро јер ћете током ноћи устајати као бисте обавили нужду. Због тога је бољи избор пити много воде током дана.

(Вечерњи.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар