"Ако Мађарска затвори границу, мора и Србија"

Градоначелник Ђевђелије каже да се плаши да ако Мађарска буде затворила границу, да ће то морати да учине и Србија И Македонија, јер неће имати друго решење.

Србија 14.08.2015 | 19:10
"Ако Мађарска затвори границу, мора и Србија"

Иван Франгов је изјавио да та општина решава проблем избеглица у координацији са владом.

"Овај проблем нису измислили ни Македонија ни Ђевђелија, већ је то глобални проблем, проблем улази кроз државу чланицу ЕУ, а то је Грчка", навео је Франгов.

Он је казао да разуме муку избеглица, али да очекује да и они покажу мало више респекта према држави, напоменувши да за собом остављају велику количину отпада на железничкој станици и другим деловима око ње.

"Ђевђелија је важила за један од најчистијих градова у Македонији, али сада то више није. Очекујемо још већу подршку УНХЦР-а, али Ипак проблем остаје овде, хуманитарци долазе и одлазе, али проблем остаје у граду”, рекао је он.

Франгов је рекао да му није јасно зашто избеглице не иду преко Бугарске и Румуније, већ преко Македоније и Србије, које нису чланице ЕУ.

"То сам питање постављао људима из ЕУ и УНХЦР, али нису ми могли дати ваљан одговор”, додао је он.

Како се може чути, у Румунији и Бугарској је полиција много 'строжа' према избеглрцама и зато они избегавају те земље.

У Ђевђелији се планира прављење прихватног центра који ће бити између железничке станице и граничног прелаза са Грчком.

За сада наши људи не могу да користе железнички и аутобуски превоз због великог броја избеглица.

Избеглице с Блиског истока сукобиле су се данас на железничкој станици у Ðевђелији док су се укрцавали у воз на линији Ðевђелија-Табановце, који иде од границе Србије.

Подсетимо, мађарске власти су, да би спречиле будући улазак илегалних миграната, покренуле изградњу четири метра високе и 175 километара дугачке ограде на граници са Србијом, коју би војници требало да заврше до 31. августа.

У Мађарску је од почетка године ушло више од 110.000 избеглица, од којих већина тражи статус азиланата, али пре него што добију решење, они углавном оду у друге земље Европске уније, попут Немачке и Данске.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар