Ципрас: Никада нећу признати Косово!

И док српска и грчка штампа спекулишу да би Грчка, под притиском Запада и у замену за финансијску помоћ могла да призна Косово, Милош Стојковић, пријатељ Алексиса Ципраса и Сиризе, сарадник на Аристотеловом универзитету у Солуну, у разговору за Курир каже да му је Ципрас лично рекао да се то неће догодити!

Свијет 14.08.2015 | 22:56
Ципрас: Никада нећу признати Косово!

Стојковић је грчког премијера, али и људе из његовог кабинета, више пута питао да ли ће Грчка признати Косово и последњи пут када су се чули, пре три дана, рекао му је да се то сигурно неће догодити.

Човек од речи

- Одговор је увек био не. И сада када је почело да се нагађа, после бројних написа у новинама да ће поклекнути, чули смо се и дословце сам га питао: „Алексисе, брате и пријатељу, знаш да сам са Косова, да ли ћете признати Косово?“, а он ми је одговорио да се то неће догодити - рекао је Стојковић.

И Ивица Дачић, шеф дипломатије, верује да Ципрас неће признати Косово.

- Грчка и Србија су пријатељске земље. Срео сам се са Ципрасом у Египту, разговор је био срдачан. Рекао је да ће доћи на јесен, а ја идем тамо у октобру - поручио је Дачић. Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар, мисли да Грчка неће признати Косово и да пријатељство између два народа неће бити доведено у питање.

- Међутим, има доста фактора којима је то пријатељство трн у оку и на сваки начин желе да га доведу у питање. И по Грчкој се шири прича да ће Србија да призна Македонију под њеним уставним именом Република Македонија, што такође има за циљ да подстакне антисрпско расположење у Грчкој - каже Вукадиновић, а аналитичар Милан Николић не мисли да је од великог значаја да ли ће Грчка да призна Косово или не:
- Ако их неко јаче притисне у вези са Косовом, а нешто им помогне економски, можда признају, али не верујем.

Нема мењања става

Послали смо мејл Амбасади Грчке у Београду, али одговор до закључења броја нисмо добили. А док званична Атина тврди да не мења став према Косову, директор програма за југоисточну Европу Хеленског института за европску и спољну политику Јанис Армаколас сматра да између редова ипак може да се наслути промена те политике.

(Курир)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

гамби

14.08.2015 13:47

Обецаво је он и друге ствари поготово након референдума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

14.08.2015 13:50

Хај не лази среце ти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срерћа

14.08.2015 13:57

Е ти си ми опет нека фора, сам си свој народ слагао, па зашто лажеш и друге??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

14.08.2015 13:58

КОГА ТО БРИГА,ВРАТИТЕ ПАРЕ ЉУДИМА КОЈИМ СТЕ ДУЗНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адис

14.08.2015 15:11

Силе и државе, Грчка хахахах Да јој није остале Европе до сад би пропали до краја.. Дише на сламкицу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аристотел

14.08.2015 16:16

Е мој Адисе, Грцка је 10 пута јаца, веца и моцнија од твог вилајета. Грцка је била и остала колевка демократије. Има војску какву ти и ја ни сањати не моземо.Има аутопутева колико твој вилајет нема траве. Зато ти савјетујем: кад о некој земјли дискутујес упознај је прво.

Name

има нас који памтимо

14.08.2015 19:56

Грцка је 1999 године пооказала колико заиста воли и цијени Србе. Наиме те 1999. је Грцка дозволила да НАТО трупе продју кроз Грцку као 'кроз свајцарски сир са рупама', касније Македонију и позиционирају/укопају се на граници Србија- Македонија. Назалост наси су се у Куманову предали прије него сто је и један метак испаљен

ОДГОВОРИТЕ