ММФ: Мадрид мора проводити реформе

Реформе су помогле шпанској привреди да се опорави, али је потребно наставити њихово провођење да би се смањила висока стопа незапослености и осигурао дугорочан економски раст, саопштио је данас Међународни монетарни фонд /ММФ/.

Свијет 14.08.2015 | 09:45
ММФ: Мадрид мора проводити реформе

Шпанија мора наставити да улаже напоре за смањење дефицита да се не би поништио ефекат актуелних реформи, наводи се у годишњем извјештају о овој земљи.

То се односи на реформе тржишта рада, које су омогућиле послодавцима да лакше запошљавају и отпуштају раднике.

Извјештај је објављен уочи општих избора који се очекују у новембру. То гласање могло би да резултује знатно разноврснијим политичким амбијентом и новим коалицијама.

ММФ очекује да ће шпанска привреда ове године порасти за 3,1 одсто, док Влада Шпаније очекује раст за 3,3 одсто. ММФ сматра да ће економски опоравак пасти на нижи ниво у наредним годинама.

Више од пет милиона људи у Шпанији нема посао. Статистика показује да је запошљавање у порасту, али је велики број људи пронашао привремена радна мјеста, наводи ММФ. Такви послови обично су слабије плаћени него стална радна мјеста.

ММФ очекује да ће шпански дефицит ове године опасти на 4,4 одсто. То је и даље више од 4,2 одсто, колико је Влада договорила са Бриселом.

Коментари / 0

Оставите коментар