Зашто се људи на старим фотографијама никад нису смијали?

У ери селфија, портрети насмејаних људи су свуда око нас, али да ли сте се икад запитали зашто се људи на старим фотографијама никад нису смејали? Ево одговора.

Занимљивости 14.08.2015 | 12:00
Зашто се људи на старим фотографијама никад нису смијали?

Бивши председник САД Абрахам Линколн на готово свим фотографијама изгледа мрачно и намргођено. Исто је и са многим његовим савременицима, који су се сликали скамењених израза лица, гледајући негде у даљину.

Овакви портрети би нас данас навели да се запитамо какви проблеми муче дотичну особу, али некада су били потпуно уобичајени. Британски "Гардијан" наводи два могућа разлога за то.

Први је тај што је сам чин фотографисања некада трајао много дуже него данас, а људи би се вероватно осећали глупаво да су непомично стајали са "намонтираним" осмехом.

Други, још важнији, јесте то што је фотографисање у прошлости важило за свечани чин, управо због тога што фотоапарати нису били тако широко доступни. Многи су током читавог живота позирали само једном или двапут.

- За њих то није било само још једно "шкљоцање" у низу, већ нешто што је требало да им остане као вечна успомена - каже новинар "Гардијана" Џонатан Џонс.

Према његовом мишљењу, старе фотографије имају много већу вредност од данашњих селфија "серијске производње".

- Ти "намргођени" људи су се подједнако добро забављали као ми, ако не и боље, само нису имали потребу да то константно доказују - каже Џонс

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар