У БиХ је 67,1 одсто младих незапослено

Радио сам неколико послова, али су се послодавци према мени односили некоректно, а примања су била веома ниска.

Босна и Херцеговина 12.08.2015 | 22:40
У БиХ је 67,1 одсто младих незапослено

Студирам информационе технологије и у будућности се надам бољем радном мјесту те евентуалном одласку у иностранство, због већих плата, али и чињенице да су у другим земљама информатичари дефицитарно занимање.

Ово су ријечи Бањалучанина Слободана Вунића (26), који, као и остала омладина, истиче да је положај младих људи у БиХ тежак.

"Једноставно, нема довољно посла за све, јер привреда није довољно развијена, а обично, они који долазе до посла успјели су то преко везе", нагласио је Вунић.

Баш као он, и остали млади људи у БиХ су, поводом 12. августа, Међународног дана младих, јуче упозорили да нису задовољни својим положајем те да не вјерују у бољу будућност у овој држави, из које би, према доступним подацима, да побјегне њих 80 одсто.

Лидери младих навели су да омладина жели промјене, али да морају бити и носиоци тих промјена.

"Млади треба да се питају и да буду питани. Не треба само овај дан да користимо да се наш глас чује, већ и све остале дане у години, јер треба системски и континуирано да радимо на рјешавања положаја младих", истиче Милош Благојевић, предсједник Омладинског савјета Републике Српске.

Како додаје, највећи проблеми младих људи су на локалном нивоу те чињеница да више од 50 одсто општина нема просторе за младе или они нису адаптирани.

"Наравно да не треба заборавити ни сталне проблеме младих, с којим се сусреће и регион и Европа, а то су незапосленост, стамбена политика, квалитет формалног образовања и друго. Примјетно је побољшање положаја младих, али све то иде преспоро, и потребно је уложити више напора, те да сви актери буду укључени у то", каже Благојевић.

Представници Института за развој младих "Култ", током јучерашњег обиљежаваја Међународног дана младих у Сарајеву, поручили су да је незапосленост највећи проблем омладине.

"У нашој земљи 67,1 одсто младих је незапослено, 43 одсто младих мисли да ће њихов стандард остати исти или се погоршати у будућности. Њих 85 одсто се информише о сексуалном и репродуктивном здрављу путем телевизије. Свака шеста млада особа је заинтересована за политичко учешће у друштву, а четири од пет младих жели напустити БиХ. Статистике су поражавајуће", поручили су из Института за развој младих "Култ".

Катарина Вучковић, из Института, истиче да су проблеми с којима се суочавају млади у БиХ исто тако и проблеми с којима се суочавају и њихови вршњаци у региону, али и у свијету те да рјешења нису недостижна.

У Зеници је неколико омладинских удружења данас организовало "Игре без граница", током којих су млади учествовали у такмичарским дисциплинама.

"Циљ нам је одвојити младе од рачунара барем један дан, те потакнути их на комуникацију и сарадњу са другим младим људима", казао је Семир Тескереџић, један од координатора активности у Зеници.

Међународни дан младих обиљежен је и у осталим градовима, па је тим поводом Миле Злојутро, начелник општине Козараска Дубица, изјавио да, упркос тешкој ситуацији, општина не занемарује младе и да кроз пројекте настоји да им буде подршка ка бржем запошљавању или покретању посла.

Помирење значајно

Млади из Србије данас су, на Тргу фра Грге Мартића у Сарајеву, уприличили перформанс у оквиру пројекта "Театар мира уживо", којим су указали на значај помирења и изградње праведног мира.

"Учесници перформанса су прешли питања транзиционе правде и ратних злочина с представницима Удружења за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) из Сарајева, Удружења 'Деа Диа' из Београда, те њемачке фондације 'Сцхулер Хелфен Лебен'. Сложили су се да тема ове активности буде мир, а не оно што ће их раздвајати", кажу из УДИК-а.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

лоло

12.08.2015 21:30

А знају ли ишта да раде? Не знају. Ко их је могао научити? Рудоња? За кога су тате гласале и коме су маме давале нека се сад њима обрате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инжењер

12.08.2015 21:49

Дозволили сте да рудоња и компанија растјерају инжењере а сад би да млади нешто раде. Неће моћи. Могу сад само чувати овце и козе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стандард у рикверцу

13.08.2015 04:59

Једно је како је и запосленим, а друго морају у јавности прицати инаце отказ, по 3 године дрзе их послодавци на одредјено, а посље отказ у вецини слуцајева. И запослени би из ове је..не дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

13.08.2015 07:18

Запосленим је уствари горе него незапосленим! Раде к'о коњи за те јебене тајкуне а немају ништа од тога осим комада хљеба за ручак.