Анализа: Барсина ноћ за памћење – најтрофејнија у историји!!!

Фудбалери Барселоне освојили су и четврти трофеј у 2015. години, пошто су у Тбилисију победили Севиљу у драматичном финалу.

Фудбал 13.08.2015 | 00:00
Анализа: Барсина ноћ за памћење – најтрофејнија у историји!!!

Барселона је тријумфовала резултатом 5:4 после продужетака, а херој је поново био Педро Родригес који је вероватно одиграо последњи меч у том клубу.

Педро је постигао победоносни гол у 115. минуту после слободњака Лионела Месија, а претходно су изабраници Луиса Енрикеа за пола сата изгубили предност од огромних 4:1.

Репрезентативни нападач је и 2009. године у продужецима једини затресао мрежу Шахтјора из Доњецка.

Каталонци су освојили пети трофеј у 2015. години, а ово им је и пета титула у Суперкупу Европе. Шпанци доминирају у овом такмичењу у 21. веку, од 15 Суперкупова освојили су девет, укључујући и овај.

Они су тако постали клуб са највише међународних трофеја у историји фудбала.

Поред споменутих, много рекорда је вечерас оборено на стадиону Борис Паичадис Еровнули:

- Утакмица УЕФА Суперкупа са највише голова – 9.

- Више од 70 година на мечу Барселоне и Севиље није било више од 8 голова.

- Каталонци су поставили светски рекорд освојивши 21. међународни трофеј чиме су се на вечној листи осамили, прескочивши Реал Мадрид, Милан и Ал-Ахли.

- Педро је постао једини играч у историји фудбала који је у два европска финала постигао по гол у продужецима.

- Луис Енрике је постао пети човек који је освојио Суперкуп Европе као играч и као тренер. Поред њега то су још успели Јохан Кројф, Карло Анчелоти, Пеп Гвардиола и Дијего Симеоне.

- Лионел Меси и Андрес Инијеста освојили су свој 25. трофеј са Барселоном и изједначили се са легендарним Ћавијем.

- Инијеста је изједначен са бившим саиграчем на врху листе најтрофејнијих играча из Шпаније. Меси је 26. постао најтрофенији играч Аргентине икада јер је престигао Алфреда ди Стефана који има један мање.

- Меси је постигао прве голове у Грузији, па је тако постао стрелац и у 30. различитој држави у каријери.

- Аргентинац је први пут у животу у којем је одиграо 586 утакмица постигао два гола из слободних удараца.

- Дани Алвеш се златним словима уписао у историју фудбала – изједначио се са Паолом Малдинијем и Арје Ханом као најтрофејнији фудбалер икада са 9 европских трофеја (три Лиге шампиона, два Купа УЕФА и четири УЕФА Суперкупа).

- Бразилац је већ дуго најтрофејинији дефанзивац, а сада је освојио 28. пехар у каријери и има четири више од Малдинија и Ђерара Пикеа, који се прикључио на деоби друге позиције.

Коментари / 0

Оставите коментар