Највеће преваре прехрамбене индустрије

Наука је много напредовала у откривању ствари које нас могу убити, ипак још смо увек далеко од откривања шта нас покреће.

Занимљивости 12.08.2015 | 10:00
Највеће преваре прехрамбене индустрије

Управо је то подручје одличан терен за разне шарлатане и варалице који вам продају своје производе и обећавају вам вечност. А највећи преваранти су велике корпорације.Ових седам производа рекламирају се као изузетно храњиви и добри за здравље, али истина је ипак мало другачија, пише Раwсторy.цом.


1. Кокосова вода

‘Нискокалорична’, ‘без масти’ и ‘богата магнезијумом’ само су неке од нутритивих предности воде из још зелених кокосових ораха. Када томе додате звезде попут Ријане и Џесике Албе које се куну у њено деловање, добили сте уносну индустрију.

Знате сви колико је сати када се Коца-Кола и Пепси боре за свој удео у том послу…

Истина је да кокосова вода има својих предности, али врло је скупа. Студија из 2012. године показала је да овај “чаробни напитак” није ништа бољи од обичне воде па се држите добре старе Х2О.

2. Витаминизирана вода

Витамини и вода – шта ту може да буде лоше? Кока-Кола такође сматра да је то одлична комбинација, па је, уз додатак шећера, продаје од 2007. године.

Иако чудотворна својства витаминизиране воде нису доказана, ко би у њих сумњао када их рекламирају ‘стручњаци’ попут Елен Деџенери и Џенифер Анистон? Упркос њиховим тврдњама, досад није доказано да витамини лече ишта осим егзотичних болести попут бери-берија. Ако икада оболите од бери-берија, обавезно набавите витаминизирану воду, а дотад вам је наранџа довољан извор витамина.

3. Енергетске плочице

Рекламе у којима мишићаве, витке жене у спортским грудњацима грицкају плочице и обећавају младолик изглед одличан су мамац за све који се боре с вишком килограма. Нажалост, већина тих је производа све само не здрава. Велик удео масноћа, калорија и тамна чоколада с премалим уделом антиоксиданса ружна је истина која се крије иза речи "фитнес". И немојте да се заваравате: шећер је шећер, неважно је ради ли се о рафинисаном, белом или о меду.

4. Гранола

Гранола – друга реч за здраву исхрану у облику орашастих плодова, дехидрираног воћа и целих житарица, упакована у кутију на којој је слика поља пшенице и кашике меда – и шећера, као и превише масти. Четвртина шољице граноле садржи четири грама шећера и пет грама масноћа. Ммм, здраво…

5. Воћни јогурт

Док је обични јогурт изврсна намирница богата протеинима и бактеријама које одржавају ваш имунолошки систем здравим, воћни је јогурт једна велика превара препуна шећера. Ако желите јести јогурт с воћем, ставите воће у јогурт.

6. Бадемово млеко

Откад су у јавност процуреле приче о страви и ужасу који се догађају на фармама крава, процвала је индустрија млека биљног порекла. Произвођачи млека од соје, конопље и осталих биљака почели су јако добро да зарађују на претпоставци да је млеко од здравих биљака такође здраво.

Али, да ли ја заиста тако? Бадемово млеко састоји се углавном од воде у коју је умешана шака бадема. Не звучи баш храњиво, зар не? Калцијум и остале ‘здраве ствари’ у ову се течност додају накнадно и далеко су од ‘природног извора’. Узмите у обзир и да су за узгој бадема потребне огромне количине воде што бадемово млеко чини врло штетним за природну околину.

7. Храна обогаћена омега-3 масним киселинама

Доказано је да омега-3 масне киселине играју улогу у смањењу ризика од болести срца, рака, Алхајцмерове и других болести које угрожавају живот па нимало не чуди што су велике корпорације одмах почеле додавати омега-3 масноће у своје прехрамбене производе.

Проблем је у томе што нису додале ДХА и ЕПА ‘омеге’ него АЛА омега-3 масне киселине које немају никакав посебни учинак на организам. С времена на време се почастите лососом – један комадић ове рибе има 100 пута више добрих ‘омега’ него обогаћена млека и јогурти, преноси Раwсторy.цом.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар