Зашто је ријека у Америци осванула у боји сенфа?

Догађај који је оставио у шоку грађане југозападног дела Колорада, коначно је добио објашњење. Наиме, река Анимас постала је потпуно жута због изливања преко 11.5 милиона литара отпадних вода.

Занимљивости 12.08.2015 | 09:58
Зашто је ријека у Америци осванула у боји сенфа?

Ова загађена вода излила се из оближњег рудника, а њена концентрација прешла је 3500 пута преко историјског нивоа у овој области. Званичници су упозорили грађане, фармере и љубитеље природе да избегавају ову воду.

Вода ће у наредном периоду отећи кроз Њу Мексико и Јуту у речни систем који је повезан са рекама Колорадо и Аризона.

- Научници кажу да је ово највећа неконтролисана дренажа рудника у земљи и садржи проблематичне концентрације цинка, гвожђа, бакра, кадмијума, алуминијума и мангана који ће угушити екосистем горњег тога реке Анимас. Током историје овог предела, рударима је било дозвољено да копају у потрази за златом, сребром и другим минералима, али када год копате планину у једном моменту ћете наићи на воду - наводи се у телевизијском саопштењу.

Такође, објашњено је да се ово десило када је тим из Агенције за заштиту животне средине користио тешку опрему да би ископао брану код рудника "Голд Кинг" и на тај начин поставио цев за дренажу. Али, због количине воде и бране која је направљена од земљишта, а не камена, излила се велика количина отровне материје кроз канал и потом доспела у реку Анимас.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар