Петогодишња разарања у Сирији - Град Алеп

Рат у Сирији траје већ пет година. У њему је убијено више од 220.000 људи, а повријеђено најмање милион. Улице градова су разорене, број избјеглица огроман, а патња немјерљива. Призори са улица Алепа, некада славног култно-историјског центра, дубоко су потресни.

Свијет 12.08.2015 | 09:25
Петогодишња разарања у Сирији - Град Алеп

И док креатори видеоигара и филмова у своје радове убацују измишљене призоре са Блиског истока, активисти из организације "Рајот", одлучили су да технологију ставе у службу истине и информације. Осмислили су начин да гледаоце "телепортују" на улице Алепа снимајући стварне минуте у ратној зони и пружајући поглед од 360 степени.

Троминутни филм "Добродошли у Алеп" обухвата звукове зујања испаљених метака, разрушене улице, ријетке пролазнике. Прављење ВР снимака било је изузетно тешко у ратним условима, јер су активисти непрестано представљали мету, а док су монтирали камере сумњичили су их да постављају бомбу.

Прије три мјесеца организација "Рајот" снимила је филм у Непалу након што је земљотрес 25. априла уништио ову земљу. Један од оснивача Брyн Моосер казао је да тренутно раде у пет земаља, међу којима су Конго, Уганда, Хаити и Ирак.

Он каже да им је циљ да људи широм свијета што боље виде шта ови људи проживљавају. Видео "Добродошли у Алеп" је први ВР сниман усред ратне зоне.

Извор: Клиx

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивља јабука

12.08.2015 08:13

Нек се долар врти. Некима је увијек мало.

ОДГОВОРИТЕ