Туча изгладњелих миграната у Грчкој

Међу мигрантима на грчком острву Кос дошло је до сукоба, док се преоптерећене локалне власти боре да задрже све већи број људи који стижу тајно са оближње турске обале у гуменим чамцима.

Свијет 12.08.2015 | 09:05
Туча изгладњелих миграната у Грчкој

Многи од миграната кампују по парковим и трговима града Коса, који је популарна туристичка дестинација. Покушај да се мигранти преселе на стадион због регистрације пропао је, јер је избила туча, када се 1.500 људи окупило на стадиону.

Не видим да смо у Европи. Видим да смо у земљи трећег свијета. Нема тоалета, нема воде. Људи су чекали више од 10 дана. Шта могу рећи, је ли то Европа? Ако је то Европа , идемо натраг у Сирију. Ако је то Европа, ми се враћамо у Сирију, у Мали, у Јемен.

Полиција је покушавала да преузме контролу, док су незадовољни мигранти блокирали путеве. Мигранти су захтјевали да регистрација почне брзо, блокирајући главни приобални пут и узвикујући "Хоћемо папире, хоћемо да једемо".

Жао ми је, јер је дошло толико људи да нас грчка Влада не може контролисати. Можда они знају нас је дошло толико и Уједињене нације морају да се брину о нама.

На стотине дневно их стиже на источна егејска острва, а ријеч је о избјеглицама које углавном бјеже од борби у Сирији и Авганистану.

Власти, локално становништво и хуманитарне организације боре се да осигурају регистрацију, храну и склониште за новопристигле избјеглице, међу којима је много дјеце. Грчка обалска стража спасила је 329 миграната из седам одвојених претрага током 24 сата, дуж обала Лезбоса и Коса.

Грчка полиција саопштила је данас да је 156.726 миграната ухапшено од јанура до јула, због илегалног уласка и останка у земљи.

Извор: Н1

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Маxо

12.08.2015 07:25

Поцетак краја ЕУ, кад их јос 1 или 2 милиона додје, поцеце по куцама да отимају ста надју да презиве, а економија Грцке, Италије, Пољске, Мадјарске итд. Није ни за локално становниство довољно јака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

плави грујица

12.08.2015 08:59

Не брини, ни нас неће заобићи. Биће нам горе него најезда летећих скакаваца.