Турци против Курдистана - заоштравање сукоба

У протеклих мјесец дана откако су интензивирани сукоби између Радничке партије Курдистана (ПКК) и сигурносних снага Турске погинуло је близу 500 особа.

Свијет 12.08.2015 | 08:45
Турци против Курдистана - заоштравање сукоба

Када се у обзир узму и жртве прекјучерашњих напада, у Турској је у протеклих мјесец дана убијено 30 припадника сигурносних снага (војске и полиције).

Само јуче су, у нападу милитаната ПКК у провинцији Сирнак, убијена четири војника, док је у другом инциденту, приликом напада на војни хеликоптер, такође убијен један војник.

Како наводи турски лист Хуријет, у исто вријеме убијено је и 11 цивила, док је 101 особа рањена.

С друге стране, у нападима турске војске, према различитим изворима, убијено је најмање 400 припадника ПКК. У различитим рацијама ухапшено је близу 400 особа које се сумњичи за припадништво ПКК.

Иако су припадници ПКК-а примарна мета сигурносних снага Турске, у протеклих мјесец дана интензивирани су сукоби и са припадницима ИСИЛ-а, али и са припадницима милитантних љевичарских организација.

Када се посматра хронологија догађаја, све је почело 20. јула када је у граду Суруч ИСИЛ убио 32 члана Федерације асоцијација младих социјалиста, при чему су већина били Курди.

Влада Турске је и раније била оптуживана да је помагала ИСИЛ те да није била довољно активна у борби против ове терористичке организације. ПКК је, због напада у Суручу, најавио одмазду.

Два дана касније, 22. јула, ПКК је убио двојицу турских полицијаца у знак одмазде за напад у Суручу.

Припадници ИДИЛ-а су 23. јула гађали турски гранични пријелаз а турске војне снаге су одговориле на ватру.

Коначно, 24. јула турски авиони су бомбардирали положаје ИСИЛ-а у Сирији и ПКК у Сирији и сјеверном Ираку. Истовремено, полицијске снаге су започеле широку акцију хапшења у којој је притворено близу 1.300 особа.

ПКК је 25. јула званично саопштио да је прекинуто примирје које је било на снази посљедње двије године, а предсједник Турске Ердоган је 28. јула рекао да је "немогуће наставити мировне преговоре" који су с ПКК вођени мјесецима.

НАТО је изразио подршку Турској, а ускоро је постигнут споразум између Анкаре и Вашингтона према којем је Турска своју базу у Инцирлику уступила Сједињеним Државама.

Два турска војника убијена су 2. аугуста, а 31 је рањен приликом напада на полицијску станицу који је извела ПКК.

Први амерички авиони у базу Инцилрик стигли су 9. аугуста, а нови талас напада забиљежен је јуче.

Данас је такођер убијен један турски војник, а турска војска је саопштила како је само синоћ извела 17 напада на положаје ПКК.

Да је у цијелој причи примаран сукоб с припадницима ПКК, који потреса Турску протекле три деценије, говори и чињеница да је на положаје ИСИЛ-а изведено само четири или пет напада, док је на положаје ПКК изведено више десетина напада.

Притворени лидер ПКК Абдулах Окалан прије неколико мјесеци позвао је на трајни мир и полагање оружја, а преговори између владе и ПКК требали су бити окончани те резултирати трајним миром. Но, с обзиром на посљедњи развој догађаја, чини се да од примирја, а посебно трајног мира, нема ништа.

Извор: Н1

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxx

12.08.2015 14:21

Турци наводно почели рат против Исламске Државе а у ствари је било нешто друго у плану...Муслиманска посла

ОДГОВОРИТЕ