Цијела Сирија протутњаће кроз Србију на јесен

Србију почетком јесени очекује још један талас избеглица. И то много већи него овај у коме више од 1.000 избеглих из Сирије сваког дана уђе у нашу земљу, показују подаци српских безбедносних служби, открива “Блиц”.

Србија 12.08.2015 | 07:20
Цијела Сирија протутњаће кроз Србију на јесен

У овом другом таласу очекује се долазак у Србију најсиромашнијих становника азијских земаља у којима бесни рат са ИСИС.


Према проценама наших званичника, на граници Турске је око три милиона нових емиграната који чекају да крену у ЕУ преко Грчке, Македоније и Србије.

Нови талас емиграната могао би да буде и најризичнији како по безбедност тако и по јавно здравље становништва Србије. Ови емигранти који треба да стигну у Србију потичу из најнижих социјалних структура земаља из којих долазе. Зато се већ сада планирају мере веће контроле њиховог кретања - наводи се у најновијој информацији српских безбедносних служби које прате кретање азиланата.

Иван Мишковић, портпарол Комесаријата за избеглице и миграције, каже за “Блиц” да се тражиоцима азила који затраже смештај у Србији обавезно ради медицински преглед (преглед крви, урина, рендген...) и да ће тако бити и убудуће.
Већина азиланата у Србији су здрави људи, а тек мали број имали њих је оболело од туберкулозе и других болести. Такви људи су одмах хоспитализовани - каже Мишковић.

Најбогатији слој становништва. Углавном са дипломатским пасошима авионима одлазе у ЕУ преко Истанбула. У Београд не долазе јер им је потребна виза за Србију.

То су избеглице који тренутно бораве код нас. На уласку у Србију узимају им отиске прстију и фотографишу их. Потичу из добростојећих породица.

Најсиромашнији део становништва Сирије који се тек припрема да крене ка ЕУ. Они ће представљати и озбиљну безбедносну претњу јер је реч о људима који више немају шта да изгубе.
У Србији је тренутно више од 70.000 азиланата који чекају да крену пут ЕУ, највише их је из средњег економског сталежа. Међу њима можете срести лекаре, наставнике, професоре и оне који се у Сирији бавили приватним бизнисом. На питање да ли планирају да остану у Србији, они одговарају:

Видимо да у Србији нема посла ни за вас, а камоли за нас па зато и не планирамо да останемо. Морамо да изразимо поштовање према грађанима Србије који се стварно труде да нам помогну - причају азиланти окупљени у парковима око аутобуске и железничке станице у Београду.

Егзодус емиграната из Сирије добро је организован. Код великог броја пронађено је упутство куда треба да се крећу, који превоз треба да користе и по којим ценама.

План емиграната је да се домогну Србије јер је за њих Београд финансијски центар. За разлику од Турске, Грчке и Македоније, у Србију добијају документ о захтеву за привремени азил, с којим у банкама могу да подигну новац који им преко “Вестер јуниона” шаљу њихови рођаци - наводи саговорник “Блица” из безбедносних служби.

Број миграната који свакодневно стижу у Србију неће се скоро смањивати, што потврђују и сами азиланти који верују да ће кроз нашу земљу проћи још неколико милиона људи.

Варит Муса (29) из Сирије верује да ће „кроз Србију протутњати читава Сирија“.

У Сирији је много крви на улицама. Убијају жене, децу, старе... Не види се крај. Зато беже сви који могу. Траже живот без бомби и није важно да ли ће то бити у Немачкој, Белгији, Шведској или Холандији. Неће стати док се читава Сирија не исели - каже Муса.

Са овим се слаже и професор математике Смаил Халил (43), који са породицом из Сирије путује ка Немачкој.

Овуда ће проћи најмање још пет милиона људи. Сви они беже због рата и траже спас негде у Европи. Прво беже они који могу да плате пут, али ситуација у Сирији је тешка па ће побећи и они који немају новац - објашњава Халил.

Насрин Мустафа (36) је са мужем и дететом пошла из Сирије у Немачку.

Видела сам много људи који су умирали и до последњег тренутка покушавали да побегну. Неки су успели. Међу њима је и моја породица. За овај пут треба много новца, а то нема свако. За само једну ноћ у хотелу у Београду плаћамо 136 евра. Морали смо да телефонирамо рођацима да нам пошаљу још новца - каже ова жена.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РадикалНО

12.08.2015 08:09

На дјелу је исламизација Србије од стране Вучићевих пријатеља са Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

12.08.2015 15:09

Дајте молим вас, нека ме неко обавијести када буде пролазио предсједик Асад,волио би се упознати са њим.

ОДГОВОРИТЕ