Комшић: Изетбеговић уводи СНСД у власт?

Изјава Драгана Човића, хрватског члана Предсједништва БиХ и предсједника ХДЗ-а, да је задовољан радом Вијећа министара БиХ, али да је могућа и његова реконструкција, изазвала је бројне реакције.

Босна и Херцеговина 11.08.2015 | 22:50
Комшић: Изетбеговић уводи СНСД у власт?

Жељко Комшић, предсједник ДФ-а и посланик у Представничком дому Државног парламента, који у Вијећу министара има једног министра и једног замјеника министра, каже да му није јасно на кога је и на што Човић мислио у својој изјави када је спомињао реконструкцију Државне владе.

Осим тога, када је ријеч о реконструкцији Вијећа министара, јасно је да ту његово мишљење баш и није посебно важно. Ту се питају други политички фактори, а не они ХДЗ – изјавио је јуче Комшић за Аваз. Појашњава да ће, уколико дође до промјена у саставу Вијећа министара, о томе одлучивати СДА.

Ту вам је кључно питање да ли ће Изетбеговићев дио СДА наставити са својом сервилном и поданичком политиком према ХДЗ-у, те допустити улазак Додиковог СНСД-а не само у Вијеће министара него и у власт у Федерацији БиХ. Једино је у том контексту важно шта Човић мисли и каже, јер он је битан само онолико колико му Изетбеговић допушта. А да му је превише тога већ допустио општепозната је чињеница – казао је Комшић.

Мирсад Ђонлагић, предсједник Клуба посланика СББ-а у Представничком дому Парламента БиХ, каже да је актуелна владајућа већина неспособна за рјешавање политичких и других проблема у земљи и да не може испунити задатке који су пред њом.

Нажалост, таква је ситуација на свим нивоима власти. На примјер, Влада ФБиХ не функционира, а у Државном парламенту законе предлаже опозиција, док је Вијеће министара у процедуру упутило само један закон.

Није добро да се задовољавамо тиме, јер немамо гаранције да ће БиХ изаћи из проблема у којима се налази у овом тренутку – каже Ђонлагић.

Посланици ни опозиције, а ни позиције нису задовољни радом Вијећа министара. Првенствено, јер не упућују приједлоге закона Парламенту чији се рад заснива доминантно на посланичким иницијативама.

У таквој смо ситуацији да бисмо дневнополитичке игре требали потиснути у други план, а окренути се активностима на реализацији реформске агенде, али, нажалост, ситуација је тренутно обрнута – каже Магазиновић.

Лазар Продановић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ, каже да је тешко докучити ко би могао бити партнер у могућој новој власти на државном нивоу.

Тешко је доћи до таквог одговора с обзиром на то да од три странке с којима је договорена нова коалиција на федералном нивоу, на државном нивоу њих двије имају тек по једног посланика, што је недовољно за стабилну већину. Тиме се отвара питање тражења новог партнера с већим капацитетом, али то је опет ствар договора унутар партнера у ФБиХ – каже Продановић, додајући да сматра да актуелна власт неспремност проведбе реформи правда нестабилним политичким већинама.

Извор: револуција.инфо

 

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Рипли

11.08.2015 20:55

Криминалци воде рачуна о себи и растуриће сваку власт на нивоу БиХ а и у самој Федерацији. Савез за промјене на челу с СДСом у РС, и Демократска фронта и неке друге мање партије које би можда нешто и потегле у Федерацији, с овако наопако насадјеним народм у цијелој БиХ, немају никакве шансе. Страни фактор ужива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

читалац

11.08.2015 22:34

Промјене у СМ су могуће, разлог је тај што ни у СДА нису чисти рачуни, ако се та странка радпадне на СДА и БОЉА СДА онда лишта није сигурно.

Name

Фреквеншн

11.08.2015 21:14

Још мало па це СНСД бити на свим нивоима власти а сви га руше од октобра хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

дилетанти

12.08.2015 06:37

Шта то брига Комшића ко ће са ким у власт? ДФ је имао своју прилику, одлучио да не жели да учествује у власти и изашао добровољно из исте. И шта сад? Треба њих да питају са ким могу да формирају вецину. То је стварно дилетанска политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

12.08.2015 07:51

Овај Комсиц није дорастао да да се бави политиком. Довољна је његова изјава да неће ићи у Београд, док је био у предсједник. Деструктиван политичар.

ОДГОВОРИТЕ