Лавров: Неоснована идеја укидања вета

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров сматра да је идеја о ограничењу права вета у Савету безбедности УН неоснована.

Свијет 11.08.2015 | 22:30
Лавров: Неоснована идеја укидања вета

Он је нагласио да су ту одредбу Повеље Уједињених нација у обавези да поштују све државе које су ратификовале документ.

Такве идеје немају озбиљну перспективу, јер је право вета утврђено Повељом УН без икаквих услова и примедби и све државе које су ратификовале овај најважнији документ међународног права имају обавезу да га поштују, нагласио је Лавров, а пренео "Спутњик".

Он је додао да чак и хипотетичко разматрање такве идеје побуђује читав низ питања.

Пре свега, ако се предлаже одустајање од права на вето при гласању у случајевима када је реч о масовним злочинима, ко ће одређивати критеријум масовности, упитао је шеф руске дипломатије.

„Шта је масовност - стотину људи, хиљаду људи? Ако је стотину, онда се за 99 може примењивати вето, а за 100 већ не може“, наставио је Лавров.

Шеф руске дипломатије је додао да је тежња Запада да своје геополитичке циљеве достигне уз помоћ санкција наноси штету дипломатији.

Дипломатија је и без тога озбиљно нарушена. Наше западне колеге све радије прибегавају санкцијама уместо дипломатији како би лакше достигле своје геополитичке циљеве, рекао је Лавров.

Питање вета је дошло у центар пажње након вета амбасадора Русије у УН Виталија Чуркина на британски предлог резолуције о Сребреници.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар