Ко је Михајловићев љубимац Ромањоли од 25 милиона евра?!

Барези или Бонера? Малдини или Мексес? Неста или Палета? Годинама су симболи Милана били врхунски штопери, а очајни резултати Росонера последњих година су за један од главних узрока имали недостатак команданта одбране.

Фудбал 12.08.2015 | 20:20
Ко је Михајловићев љубимац Ромањоли од 25 милиона евра?!

Штопер, штопер, штопер… Вапили су навијачи Милана претходних година за командантом одбране који ће обновити разрушени бедем настао одласком Тијага Силве. Уз све легенде и мајсторе офанзиве који су писали историју Милана у претходне скоро три деценије откако је почела ера Силвија Берлусконија, увек је темељ врхунских резултата била гранитна одбрана којом је дириговао неки штопер врхунске класе.

Данас се на верност Росонерима зарекао Алесио Ромањоли. Момак чији трансфер износи минималних 25.000.000 евра, а максимално и три милиона више ако се остваре бонуси је пројектован као момак који ће подићи зид испрес Милановог гола. Међутим, иако се Милан после дуго времена отворио за толико чеканог штопера, много је скептика који се питају: Да ли је Ромањоли баш ТАЈ?

Од ходајућих легенди Барезија, Костакурте, на крају и Малдинија који се преселио са леве стране у срце одбране у јесен каријере, преко префињеног Алесандра Несте и на крају бразилског мајстора дефанзиве Тијага Силве, Милан је спао на ниске гране што се штопера тиче.

Галијанијеве “лоу-кост” варијанте су се показале као катастрофа. Када је окончана Нестина ера, а потом продат и Тијаго Силва, Милан је остао са одбраном климавом као бабини зуби. Инвестиција у велику плату Филипа Мексеса се никада није исплатила, Француз је постигао два еврогола, али углавном ће га памтити по киксевима.

Пројекат са Мексесом је био други узастопни неуспех. Још 2006. је Милан довео талентованог Данијела Бонеру из Бреше као евентуалног наследника Малдинија и Несте, али је овај момак постао један од синонима црних дана црвено-црних претходних година. Провео је скоро деценију у Милану и никада није искористио ниједну шансу. Црвени картони, очајне интервенције, скривљени пенали… Довољно да стекне надимак Лорд и остане упамћен као ходајућа кастастрофа у дресу Милана.

Бонера, а потом и Мексес су само били увод у низ несрећних куповина за последњу линију. Огучи Оњеву, Сократис Папастатопулос, малерозни Аћерби, Кристијан Запата, Адил Рами, Алекс, на крају и Габријел Палета никада нису урадили оно због чега су доведени. Рами и Запата су имали неке ретке светле епизоде, али то је деловало прилично јадно у односу на оне које су наследили.

Када је Милан добио финансијску ињекцију и после неколико година ушао озбиљно у прелазни рок, било је јасно да је сваки план осуђен на пропаст уколико не дође врхунски штопер. Помињала су се многа имена. Миранда, Годин, Хумелс, Настасић, Абденур и многи други, а завршило се довођењем Алесија Ромањолија.

Можда и под притиском Јувентусовог пословања и сјајних избора италијанскиих штопера, Росонери су се одлучили да купују домаће. Тас који је превалио на ваги је дефинитивно био Синиша Михајловић који је у Ромањолију видео решење свих проблема последње линије.

Млади Италијан из околине Рима је експлодирао код Михајловића претходне сезоне. За годину дана је од анонимуса прешао пут до звезде прелазног рока и играча којег пореде са Алесандром Нестом. Чак је задужио и Сандрову “тринаестицу”.

Поникао је у Роми где га је у ватру са 17 година гурнуо Здењек Земан. Исти учитељ који је ка фудбалском сазвежђу у дресу градског ривала лансирао Алесандра Несту. Међутим, ништа код Ромањолија није одавало утисак да ће га једног дана поредити са легендом Лација и Италије. Добио је солидну шансу и код Рудија Гарсије, чак је коришћен и на позицији бека, а Ромини навијачи се нису претерано забринули када је прошлог лета позајмљен Сампдорији.

Михајловић је у Ромањолију препознао нешто посебно што други нису и промовисао га у команданта одбране са само 20 лета. Са 30 утакмица у Серији А, био је најстандарднији члан Сампдоријине одбране која је сезону завршила као четврта најбоља дефанзивна линија у лигу. Иза Јувентуса и римских клубова. Удео Ромањолија је био круцијалан.

Када је паковао кофере за изненађујући трансфер у клуб који је преко ноћи заволео, Михајловић је обећао Ромањолију да ће убрзо опет сарађивати. Наравно, Рома је одмах вратила своје дете, али не да би у њему добила појачање већ финансијски ветар у леђа. После много узалуд потрошених пара у претходне две године дана, Вучици је био потребан један овако скуп капиталац који ће попунити касу.

Два месеца је трајало натезање Росонера и Римљана о преласку италијанског штопера на Сан Сиро. Готово лудачка тврдоглавост Роме је више пута изазивала Галијанија да му се дигне коса на глави, само кад би је имао. Није веровао Миланов трансфер гуру да у свом стилу неће успети да снизи цену и на крају је морао да плати баш онолико колико му је тражено на почетку. Његов преговарачке способности ништа нису значиле и седмоструки првак Европе је на крају је за Ромањолија искеширао и превеликих 25.000.000 евра.

Милан је добио дуго чекано појачање у срцу одбране. На плећа младог аса који још није осетио шта значи притисак ће бити сваљен велики терет. Са Нестиним бројем на леђима и традицијом грандиозних Миланових штопера, млади Лацијал ће бити суочен са огромним притиском. Без адекватног партнера у срцу одбране, мораће да блиста како би оправдао статус другог најскупљег дефанзивца у историји Милана. Само је Неста скупљи, а трећепласирани Јап Стам је два и по пута мање коштао.

Михајловић је добио шта је тражио, а навијачима Милана остаје да се надају да су и они добили оно што су чекали откако су Тијага Силва видели на промоцији у Паризу са дресом Светаца. Било је од Ромањолија и скупљих играча овог лета у Серији А, али ниједан од њих неће бити под таквим притиском као млади Италијан. Свака његова грешка ће се видети из авиона и све више ће му изнад главе расти облачић са цифром од 25.000.000 евра.

Милан је сада потрошио те паре на штопера и ко зна када ће опет… Са Ромањолијем не сме да буде кикса. Ако левоноги младић издржи сав притисак, покаже се као командант одбране и буде један од темеља повратка Росонера у врх италијанског и европског фудбала, онда ће Нестина “тринаестица” добити правог власника.

Неста је треће најскупље појачање у историји Милана, али нико никада није оспорио ниједан цент уложен у његово довођење… Да ли ће због Ромањолија жалити Рома или Милан? 

Коментари / 0

Оставите коментар