Велике промјене: Мундобаскет тек 2019.!

ФИБА је донела дефинитивну одлуку: Светско првенство играће се непарним годинама. Стога, репрезентације ће имати слободно лето 2018.

Кошарка 12.08.2015 | 19:20
Велике промјене: Мундобаскет тек 2019.!

Најављивано - урађено. ФИБА не жели да и убудуће "преклапа" своје најпрестижније такмичење - Светско првенство - са великим смотрама других спортова, па је с тим у вези одлучено:

"ФИБА Светски куп померен је на 2019. годину, после које ће се одржавати сваког четвртог лета (2023, 2027, 2031...), како се не би 'сударао' са другим великим спортским догађајима".

Званичним саопштењем прецизирана је и дужина квалификационих циклуса, са дефинитивно уведеним "прозорима” за утакмице "А" селекција током сезоне, око којих је било много дискусије и који би могли да значајно ослабе екипе до завршних турнира.

"Квалификациони циклус трајаће две године за свако издање Мундобаскета. Подразумеваће шест прозора по циклусу, који ће бити организовани у систему новембар - фебруар - јун - септембар - новембар - фебруар".

Како ће бити организоване квалификације?

За сада је грубо објашњено само то да ће репрезентације бити подељене у две дивизије ("А" и "Б") , са групама од три или четири екипе у такозваном "отвореном" систему, који подразумева промоцију и испадање. Ривали ће играти једни против других у двокружном систему, а резултати ће бити пренесени у наредну фазу.

На наредном Мундобаскету учествоваће 32 екипе - домаћин, пет афричких селекција, седам из регије Азија-Пацифик, седам представника Јужне и Северне Америке, као и 12 из Европе. Титулу ће бранити САД, а сребро Србија.

Зашто 32 селекције?

"У последњих 20 година, ниво кошарке се драстично поправио, па сада имамо 32 селекције које могу да се такмиче на највишем нивоу под заставом ФИБА. Већи број тимова донеће са собом и већи престиж, већу такмичарску драж, више гледалаца и веће приходе учесника", објашњење је ФИБА.

На Мундобаскету 2019. учесници ће имати шансу и да се квалификују за Олимпијске игре 2020, које ће бити одржане у Токију.

Важно је и то да ће сва континентална такмичења пратити четворогодишњи циклус (2017, 2021, 2025...), што значи да ће квалификације за Еуробаскет почети у новембру 2019. и да ће трајати још три “прозора” (фебруар И новембар 2020, као И фебруар 2021).

ФИБА је овим одлукама озваничила велике промене и остаје да се види како ће изгледати њихова реализација. Засад је дефинитивно да ће најбољи кошаркаши имати слободна репрезентативна лета 2018. и 2022.

Након наредног Еуробаскета 2017 (за које још није одређен домаћин), најбоље европске селекције играће на континенталној смотри тек 2021. У међувремену ће учествовати на Мундобаскету 2019. у Кини.

Коментари / 0

Оставите коментар