Пропала му свадба па отишао у терористе

Ебрахим Х. из Немачке, коме се у граду Целе суди због учешћа у активностима Исламске државе, објаснио је данас да је одлучио да иде у Сирију, пошто му је пропала свадба.

Свијет 11.08.2015 | 15:35
Пропала му свадба па отишао у терористе

Осећао сам се понижено. Био сам љут на своје родитеље. Желео сам једноставно да одем, испричао је овај двадесетшестогодишњи младић пред судом своје разлоге за одлазак међу терористе.

Ебрахим Х. је крајем маја отишао са суоптуженим Ајубом Б. (27) у јединице Исламске државе где се, после неколико дана пријавио као самоубица-атентатор, преносе немачки медији.

Ебрахим се у логору брзо променио, рекао је Ајуб, преносе медији.

Атентат, где је Ебрахим требало да учествује, пропао је, а он се преко Туниса, где су му родитељи били на одмору, Италије и Француске вратио назад за Немачку, где му се сада суди.

Немачка је пооштрила пакет антитерористичких закона, према којима је и сам покушај одласка џихадиста у кризне, ратне регионе, кривично дело.

Раније су кривично биле гоњене само оне особе којима се могло доказати да су у неком од кампова боравиле са намером да после изводе терористичка дела, подсећају медији.

Статистика у Немачкој показује да број екстремних исламиста расте.

Из Савезне Службе за заштиту устава упозорено је у једном извештају да је број салафиста у Немачкој повећан на преко 7.000 особа са тенденцијом даљег раста и да салафисти и у Немацкој желе да створе исламску државу.

Сваки осми џихадиста је, према подацима те службе, конвертит, односно, прешао у ислам, три четвртине су мушкарци и 90 одсто њих има немацки пасош, писала је штампа.

Коментари / 0

Оставите коментар