Отворени проглас младих Бањалука

Пошто смо дефинитивно схватили да живимо у једном дезоријентисаном друштву којим влада арогантна и самој себи посвећена политичка мафија, у којој је власт уједно и опозиција, док опозицију занимају искључиво интерес и позиција, одлучили смо да, поводом 12. августа, Међународног дана младих обнародујемо:

Република Српска 11.08.2015 | 14:24
Отворени проглас младих Бањалука

Лажи, манипулације, преваре, затуцаности, фолирања, фразе, глупости, бахатости, подлости, корупција, отимања, крађе, биједа, криза, безизлазност, пропадања...

Знали смо да постоје све те ријечи, али никад их нисмо спајали и вјеровали смо да их нећемо никада употријебити. Накнадном памећу би се могло рећи да су то очекивани резултати једне политике изневјеравања сопствених оригиналних принципа.

Многоглава политичка аждаја која себе, препотентно, назива политичком елитом је, прије свега, пљунула је у лице младим људима. И зато је млади ЧОВЈЕК:

Љут, Разочаран, Бијесан, Згађен, Понижен, Тужан, Огорчен, Преварен, Разјарен, Незадовољан, Изневјерен, Уплашен, Депресиван, Раздражљив, Остављен, Забринут...

Тужно је, али истинито, да велики број добрих и поштених људи живи у биједи и на ивици животних могућности, без шанси да нађу себи посао, млади да формирају срећну и задовољну породицу, а стручни са жељом да ову, најјаднију и најнеперспективнију земљу што прије напусте.

Политичка и економска сцена је таква да не задовољава очекивања младих људи, независно од њиховог политичког опредјељења.

Политичко-тајкунски шљам, поносан на своју неодгојеност и необразованост, мањак талента надокнађује готово демонском амбицијом, пуном кључале злобе према свима који нешто вриједе. Одбацили су принципе и вриједности, заборавили шта су образ и част, идеје су уништене, уништена је слобода, нисмо једнаки, нисмо солидарни.

Предсједник свих предсједника нам, без трунке срама, поручује да, желимо ли преживјети кризу, морамо више учити и радити, а нашем вршњаку, своме сину, даје милионске кредите да сади јабуке, тамани кромпирову златицу и набацује ђубриво Одавно је познато да њему свашта може стати у образ, али то је чисти безобразлук.

Ако некоме до сада није било јасно, од ових последњих избора више нема дилеме. Ова власт је најподлија, најнечовјечнија и најлажљивија паклена творевина и дошао је задњи моменат да се стане на пут том злу које се,око нас, дешава.

Ми нисмо дужни плаћати хипотеку лоше политике и као будућност ове земље тражимо друштво једнаких шанси. Бићемо упорни и вјеродостојни себи, нећемо се предати лошем систему и лажном патриотизму. Огроман број младих људи, различитих талената и знања, је кренуо у обрачун са злодухим лумперајкама у шаторском крилу, која их свјесно хушка на инфинтализам и популаризацију друштвене имбецилности.

Окупљени око принципа: памет, понос, правда...желимо да младима отворимо очи и подсјетимо их да не морају бити зародбљеници у национал-популистичким оквирима, те да иницирају еволуцију политичких странака, јер власт је у њиховим рукама. Морамо узети ствар у своје руке, морамо престати попуштати, јер че, иначе, будале потпуно овладати.

Скупине младих „фацебоок протестаната“ се већ оперативно и веома брзо повезује, организују скупове, модификују своје стратегије, показују духовитост типичну за интелигентне младе људе и једноставно дају до знања да не могу више живјети у укорјењеном фатализму, који тренутно стање приказује као непромјењиву судбину.

Овакав облик сталног друштвеног ангажмана прераста у незгодан, континуирани притисак на владајућу политичку елиту и никако се не смију подцјенити.

Када један систем исцрпи властите потенцијале за одржавање друштвеног поретка наступа револуција, не у смислу класичне револуције, него на нивоу револуције друштвене свијести. Код нас не постоји традиција масовних протеста и колективна свијест је, још увијек, претежно безмуда, људи се ни у шта не би мјешали, па чак ни у борбу за властита права. Не схватају да је прошло вријеме у којем је једини облик политичке партиципације грађана излазак на изборе, сваке четири године.

Да би се нешто покренуло људи не смију да шуте, него да траже рјешења и промјене које подразумјевају демократску процедуру и корак у цивилизовано друштво. Још су несигурни, али све ове слике које виде, сви ови протести који се догађају по свијету, дају им наду да људи као они имају право и храброст да кажу да је доста и да желе достојно живјети.

Због свега тога треба изаћи на улице и достојанствено протестовати. Осим што чемо од ходања бити здравији, као грађани ћемо бити поноснији, активнији, одговорнији и свјесни своје снаге. Тутањ протеста пуно је гласнији од добро познате шутње и пут је ка стварању, у модерном свијету, примјереније политичке културе. Јесен је вријеме бунта и револуције!

Покрет младих за Бањалуку

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

маки

11.08.2015 12:35

Омладино схвати,да ова власт милом неце отици .говњива мотка и бандере .

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

11.08.2015 20:37

Омладино мрш ради нешто. Ви се ухватили паметовати. Устајете у подне, блејите цитаво поподне, а по ноћи зврндате по граду.

Name

Ало ба

11.08.2015 21:10

Кога ви представљате? Дизниленд? Још и ви нам требате.

Name

Ђода

12.08.2015 22:21

За ову господу-Гдје ће вам омладина радити кад су на свим скоро фабрикама катанци.Озбиљних инвестиција нема,нити ће их ускоро бити,а у државне фирме и институције се без добре везе или кеша не улази.А овај што је написао "мрш омладино",кладим се да је неки буџетлија заљубљен у лик и дијело Додика.

Name

бона фиде

11.08.2015 12:37

Ово је доказ, у сваком погледу, да овај простор има младост европског нивоа схватања демократије и друствених вриједности. Напријед млади слободно мислеци људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

11.08.2015 12:58

Ово је доказ да се за паре може све! Сакријес се иза некаквог покрета од једног ипо лица и пљујеш по свему, позиваш на улицуни русење, мијењање власти мимо избора! Ове из покрета цркају на Сокоцу. Нека пожуре док није све попуњено!

Name

ватиле ватскиле

11.08.2015 12:44

Чекајте изборе и гласајте, а не овако кроз некакве НВО уносите мржњу у народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсо бл

11.08.2015 12:51

Нисам чуо за ову скупину младих, а из БЛ сам и млад сам... Можда бих се прикљуцио скупини?

Name

вријеме курве, фукаре и будале

11.08.2015 12:58

"Ватиле ватскиле", мислиш ли да си довољно бистар и паметан!

Name

дивља јабука

11.08.2015 12:46

Нисам никад дијелио људе на младе и старе него увијек на исправне и неисправне. Али у сваком случају, поздрављам овај ваш проглас и очекујем од вас да позовете на улицу и младе и старе и да не одустајемо од протеста док их не отјерамо. Отјерајте и сваку следећу гарнитуру која буде имало личила на ову. Ово је дно дна. Вама желим свако добро. Али, морате се изборити за њега, тога морате бити свјесни. Мијењајте све из темеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

11.08.2015 12:53

ХВАЛА НА ПРОГЛАСУ ХВАЛА СТО СТЕ НАМ ВРАТИЛИ ТРУН ДОСТОЈАНСТВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

11.08.2015 13:13

БРАВО ОМЛАДИНО, МИ СМО МЛАДИ ИШЛИ У РАТ, СТВОРИЛИ СМО КАКВУ ТАКВУ РС, НИСМО ИМАЛИ НЕКУ МЛАДОСТ АЛИ СМО РАТОВАЛИ ЗБОГ ВАС, СВОЈЕ ДЈЕЦЕ, НАЖАЛОСТ НИ ВИ ЗБОГ ОВАКВЕ ВЛАСТИ НЕМАТЕ МЛАДОСТ КАКВУ ЗАСЛУЖУЈЕТЕ ЗАТО ВАС ПОДРЖАВАМ ОД СРЦА, ВИ СТЕ БУДУЋНОСТ И ПАМЕТ ОВЕ ЗЕМЉЕ, НЕМОЈТЕ ОДУСТАЈАТИ, НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ВАМА ВЛАДАЈУ ОВАКВИ И ДА БУДЕТЕ РОБОВИ ДЈЕЦЕ ОВИХ ТЗВ. ТАЈКУНА ЈЕР ТО ЈЕ ОБК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

11.08.2015 16:38

Свака цаст,насао сам се у овом коментару од а до з и подрзавам ову омладину.

Name

Мила

11.08.2015 13:28

Отворено, оштроумно и храбро, шта друго рећи. А то што је проглас пун горчине треба нас бити срамота. Умјесто заштите на та млада плећа смо ставили проблеме, кредите, а о неправди са којом се свакодневно сусрећу да не говоримо. Видите имамо од младих много тога научити, а можемо кренути од искрености и храбрости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

11.08.2015 13:36

Је ли ово Вукановиц смислио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тата

11.08.2015 22:20

Тата ти је смислио.

Name

радник

12.08.2015 07:41

Углавном неко је из мањине.

Name

пеко дутина

11.08.2015 13:56

Млади паразити који не раде ниста а и не знају радити ниста. Ја сам до факултета радио на селу око стоке и од тога се сколовао и није ми падало на памет да критикујем власт јер нисам ни знао ко је на власти. НА ПОСАО ПАРАЗИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е ЈЕСИ

13.08.2015 06:59

Дутина, па на који посао када га не могу од твој партијаша добити.

Name

ре Радник

11.08.2015 13:57

Ово је за Васковића мала маца,оно што пише Васковић смије и може само он да међу политичарима има Васковића све би било пуно боље. Један је Васковић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Пеку Дртину

11.08.2015 14:55

Вјероватно си ти Пеко студирао 10 година а можда си и у року завршио, а ниси знао ко је на власти јер си студирао у вријеме социјализма кад је било бесплатно школство и здравство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

11.08.2015 15:58

Моја омладино,честитам вам на прогласу, мада теорија без праксе ништа не значи. Хоћу рећи прећи са ријечи на дјела и сигуран сам да се може пуно тога промијенити. Ево вам први дјелотворан потез, на изборе изаћи обавезно ако је могуће сви. Не дозволити старим излизаним фацама да на исту фору обнове мандат. Максимално се ангажовати и исфорсирати своје младе способне и поштене грађане. Само тако можемо културно и цивилизовано доћи до промјена. Успјех је загарантован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оштрељ

11.08.2015 16:05

Подршка "Црном бомбардеру" то јест "Слободном Дрвару"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

11.08.2015 18:15

КОНАЧНО!!! Почели смо мислити да је колективно закречење мозга али ипак СЕ ОКРЕЋЕ! Што кље превише превише је а сви који ишта знају о економији виде како наставница језика(геније за привреду)успјешно обнаша и други мандат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

11.08.2015 19:47

Само храбро смирено и слозно до својих циљева. Правда припада вама омлаďино. Крените, подрску имате огромну у то сам сигурна. За своју будуцност коју сте замисли морате се изборити.

Name

борац

11.08.2015 19:19

Браво! На вас се цекало. Млади нема напретка, стар сам, али све подрске младима само напријед, до револуције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштено

11.08.2015 19:44

Ниста протести, него заострите оловке на изборима и кад побиједите процесуирајте ове. То је то, а имате времена да кренете у кампању лијепо на демокретски нацин. Кад узмете власт брезови метлу у руке и мети..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

11.08.2015 21:02

Омладино, будале су завладале и владају. Њихова дјеца вец пуну деценију незнају за НЕ, па су зато бахата,насилна, безобразна....Њихова дјеца се сваки дан баве послом, тј лобирањем и препоруцивањем разних фирми како би узели 10 или 20%...наравно све правдају интересима насе РС. То ради син Игор, то раде и млади савјетини преседница, премијерке ...па сваки запосленик у згради владе це за вас имати да препоруци неку фирму и да вам направи контакт. Опљацкали су све и пљацкају сада са невидјеном зестином, јер нико не сноси одговорност низаста. Бјезите дјецо и Цорба је давно реко...за идеале гину будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

математичар

11.08.2015 22:55

браво момци ..честитам на тексту ..све што сте рекли је математички 100 % тачно ..права дијагноза друштвеног стања у којем живимо ..нажалост таквих као што сте ви је мање од 5 % ..тј. ви тражите компјутер ..а они вам нуде мотику .. живимо у инфалтивном друштвеном систему партократије гдје најбоље живе они који незнају користити ни мотику а поготово компјутер ..још једном честитке за праву дијагнозу ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

12.08.2015 05:25

Не знају.

Name

дјеца

12.08.2015 03:05

Дјецо напријед и сретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осјеченица

12.08.2015 07:17

РЕ Оштрељ, придружујем се, подржавам патриоте што свјесно одоше у илегалу. Још да ова 'наша' несрећа у Бањалуци дође до памети. Дрварчане, а дијелом и Петровчане, у Бањалуци иначе бије глас да су задрти и најтврђи сљедбеници и браниоци 'режима' и првог међу неједнакима. Посљедња линија одсудне одбране. То је нажалост и тачно. Вријеме је за отрежњење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАР

12.08.2015 08:43

ПОДРЗАВАМ МЛАДЕ ЉУДЕ, ПАМЕТНЕ ЉУДЕ И СВЕ ОНЕ ДОБРОНАМЈЕРНЕ КОЈИ ЗЕЛЕ ПРОМЈЕНЕ ПОЗИТИВАН ПОЛИТИЦКИ АМБИЈЕНТ. НОВА РАДНА МЈЕСТА НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ДА ДАЈУ СВОЈ ГЛАС ЗА СПАС ОНИ СУ ЈЕДИНИ КОЈИ НЕМАЈУ СТА ДА ИЗГУБЕ СВИ ОСТАЛИ СУ ИЛИ ПОЛТРОНИ ВЛАДАЈУЦИХ ИЛИ РАДНИЦКА КЛАСА КОЈА ЈЕ ЈАКА, АЛИ НЕЈЕДИНСТВЕНА ПОЦЕВ ОД СИНДИКАТА КОЈИ САМО НА КОНФЕРЕНЦИЈАМА ЗА НОВИНАРЕ БУДУ, А КАДА ТРЕБА ИЗАЦИ НА УЛИЦУ ИЛ СЕ НЕ ПОЈАВЕ ИЛИ ТО БУДЕ ЦИСТО ОНАКО. ВЛАДАЈУЦА ЕЛИТА НАМ СВАКОГ ДАНА ПЛАСИРА КАКО ИМАМО НЕПРИЈАТЕЉА, КАКО НАС ОНИ СТИТЕ ОД НАМА НЕПОЗНАТИХ НЕПРИЈАТЕЉА НЕК СЕ НАРОД БАВИ ПОЛИТИКОМ, А ТО ГДЈЕ НАРОД ДА СЕ ЗАПОСЛИ, КАКО ДА ПРЕЗИВИ ОВУ АГОНИЈУ НА СТРАНУ. ЗАТО ЈЕ ВРЈЕМЕ ДА СЕ МЈЕЊА ВЛАСТ АЛи НЕ НА ХУЛИГАНСКИ НАЦИН ВЕЦ ДЕМОКРАТСКИ, МАДА НАС ЈЕ ОВА РЕЦЕНИЦА УКОПАЛА СВАГДЈЕ ПРИСУТНА, АЛи БЕЗ ЕФЕКТА У РС.

Name

Пеле

12.08.2015 10:03

Само тако наставите и још жешће и без прекида. Ако треба и свакодневно. Багру треба `оћерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

12.08.2015 11:51

Да, багру која се продала странцима и балијама да би била на власти БИХ.

Name

Рашо

12.08.2015 22:35

ћитајући све ове злобне коментаре је запањујуће...дјецо прави сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клековача

13.08.2015 11:46

Момци, оснујте радио станицу, бањалучког црног бомбардера!

ОДГОВОРИТЕ