БиХ: Тихо поскупљење за велику забринутост

Цијене основних животних намирница у БиХ у посљедња три мјесеца су у лаганом порасту, а и трговци су почели да праве мања пакирања одређених намирница, по истој цијени, како би, на неки начин, прикрили тихо поскупљење.

Босна и Херцеговина 11.08.2015 | 11:45
БиХ: Тихо поскупљење за велику забринутост

Тврде ово из удружења потрошача и из Уреда омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ, алармирајући да ће на јесен ситуација бити још тежа, јер ће, вјероватно, доћи до додатних поскупљења.

Ове податке о расту цијена потврђује и табела Министарства трговине ФБиХ, у којој су приказане цијене основних намирница, пшенице и нафтних деривата у БиХ, посебно у ФБиХ, посебно у РС. Из ове табеле се види да је забиљежен лагани раст цијена у протекла три мјесеца. Према тим цијенама, примјера ради, брашно, хљеб, уље и путер скупљи су у БиХ него у сусједној Србији.

Тако је просјечна цијена килограма хљеба у ФБиХ 2,40 КМ, у РС двије, у Србији 1,80, а у Хрватској 3,20 КМ.

Просјечна цијена брашна по килограму типа 500 у ФБиХ кошта 0,90 КМ, у РС једну КМ, Србији 0,90 КМ, а у Хрватској 1,5 КМ. Млијеко је најјефтиније у Србији с просјечном цијеном 1,30 КМ, док је у ФБиХ и Хрватској 1,5 КМ, а у РС 1,40 КМ.

Из удружења потрошача подсјећају да просјечна плата у ФБиХ од 826 КМ може покрити само 45 посто вриједности потрошачке корпе за четверочлану породицу. Ови подаци, како истичу из Уреда омбудсмана, уопште нису тихи, они су алармантни.

"Мања грамажа, а иста цијена - значи да је производ поскупио. Ријеч је о поступном, скривеном поскупљењу. Обично се томе приступа ако се цијена неким производима не може службено повећати", кажу из Уреда омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ.

Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача Тузланског кантона и представница потрошача ФБиХ, истиче да су посљедњих дана добили много притужби грађана о расту цијена намирница у трговачким центрима, али и о веома високим цијенама на зеленим пијацама у ФБиХ.

Истиче да посљедњих година цијене основних намирница годишње расту за 3,4 посто, што је забрињавајуће.

"Велики број производа у БиХ је скупљи него у земљама окружења које нису у ЕУ, Србији, Црној Гори, Македонији, а цијене појединих намирница полако се приближавају цијенама земаља у ЕУ", казала је Булићева.

Игор Гавран, економски аналитичар, говори да је евидентан раст цијена, те да највише забрињава најављено поскупљење комуналних услуга у Сарајеву, што ће, како сматра, додатно утицати на куповну моћ грађана, али и на рад малих предузећа која су оријентисана само на БиХ.

Додаје да ће највећу штету претпјети пољопривредници због суше, те очекује да ће цијене ових производа бити високе због тога што ће увозници бити у прилици да користе ову тешку ситуацију изазвану временским неприликама.

Воћка на комад

Продавци на пијацама у Сарајево и Бањалуци такође су незадовољни јер су пазари све тањи. Кажу, куповна моћ грађана је слаба, често се не купује на килограм, већ на комад.

Сафет Дедић, пензионер из Сарајева, каже да је све скупо.

"Паприке, које волим, нисам купио цијело љето, јер су скупе, коштају између 2,5 и три КМ за килограм. Купим воћку или поврће на комад и тако преживљавам", каже овај пензионер.

Просјечна цијена кг хљеба (у КМ)

3,20 у Хрватској

2,40 у Федерацији БиХ

2 у Републици Српској

1,80 у Србији

Просјечна цијена литре млијека

1,50 у Федерацији БиХ

1,50 у Хрватској

1,40 у Републици Српској

1,30 у Србији

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Серафим

11.08.2015 10:24

Каква бре забринутост, уците децу и зене како да краду, мало радите, пуно крадите јер ионако нема власти. То раде и они у дрзавном врху то вам је формула како да презивите друге, солуције нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

геос

11.08.2015 10:32

ПАКОВАЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

рока

11.08.2015 14:14

Навикли да узимају лопатом, смањена куповна моц, тразе трик како да имају јос висе. Зато пакују робу и по 40 грама са истом цијеном.

ОДГОВОРИТЕ