У Србији дневно оставе шест милиона евра

Просечно један мигрант у Србији потроши од 25 до 50 евра, што свеукупно износи око шест милиона евра дневно, каже директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић. 

Србија 11.08.2015 | 11:30
У Србији дневно оставе шест милиона евра

Новац од миграната најчешће завршава ван система. Издавање личних карата и регистрација први кораци ка контролисању миграната, напомиње Ђуровић.

Радош Ђуровић је рекао да се однос према мигрантима није много променио од првог таласа који је погодио нашу земљу и додаје како ће Србији ускоро бити неопходне донације ЕУ.

"Није се много променио однос према мигрантима, иако је држава подигла прихватни центар у Прешеву. Ипак, ми се сводимо на евидентирање, јер помоћ и контрола изостају у урбаним центрима и близу границе. Такође, немамо регистрацију као и што немамо личне карте за тражиоце азила, и ту стојимо у месту", наводи Ђуровић.

Истиче да не види проблем у томе да се мигранти региструју и да се издају личне карте, јер како каже, то је први услов да се управља процесом миграције.

Ђуровић указује да се наша држава за сада добо држи, али да су јој што пре потребне донације ЕУ.

Подсећа да просечно мигрант у нашој земљи дневно остави између 25 и 50 евра, а да подаци показују да чак шест милиона евра дневно остане од људи који бежећи из својих домова покуашавају да се домогну Западне Европе.

Наглашава да новац од миграната остаје ван система и најчешће у нечијим џеповима, односно у области сиве економије, јер како каже, свако ко помисли да може на азилантима да заради остаје некажњен.

Ђуровић подвлачи како је важно не дизати тензију и не ширити непроверене информације, јер, како додаје, нису тачни подаци који су се појавили пре неколико дана да наша држава на мигранте троши 150 милиона евра и да ће се градити прихватни центар на југу земље.

"Ми о изградњи прихватног центра на југу Србије ништа нисмо чули. Иоле озбиљна земља не би размишљала о томе на такав начин и ми смо затечени таквом информацијом", каже Ђуровић.

Закључује да је нашој држави за сада најпотребнија солидарност и додаје како грађани на терену, ипак, показују одређену врсту емпатије са мигрантима.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар