Ухапшен због злочина над српским цивилима

Припадници Агенције за истраге и заштиту јутрос су по налогу Тужилаштва БиХ ухапсили Мату Баотића, осумњиченог за ратне злочине почињене на подручју Орашја.

Босна и Херцеговина 11.08.2015 | 11:15
Ухапшен због злочина над српским цивилима

Баотић је осумњичен да је као припадник Војне полиције у склопу Хрватског вијећа одбране од маја до новембра 1992. године на подручју општине Орашје, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права и Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Осумњичени је под истрагом због сумње да је за вријеме рата силовао двије жене.

Баотић је осумњичен да је током маја 1992. године заједно са још једним лицем, одвео једну жену у кућу на подручју општине Орашје, гдје су је уз психичко и физичко малтретирање обојица силовали.

Осумњичени се терети и да је у просторијама основне школе које су служиле као затвор за цивиле српске националности, док је обављао дужност командира Другог одјељења Војне полиције, користећи слободан приступ затвореницима, заједно са још једним лицем силовао цивила чиме је починио кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва.

У саопштењу се наводи да ће поступајући тужилац, након испитивања осумњиченог, донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милутин

11.08.2015 09:41

Ко каже да СИПА не хапси и да Тужилаштво БИХ не ради. Раде пуном паром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

11.08.2015 09:47

ЈЕДНА особа ухапшена у Орашју, сад ће бити ухапшено са подручја Српске 15-20 људи по истој оптужници. Какав цинизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кикс

11.08.2015 11:25

Тако је за ово си у праву. Ово се свакако стално дешава, бацају маглу у очи Србима.

Name

камелеон

11.08.2015 10:24

Није се радило о затвору за цивиле већ о класичном логору у који су присилно довођени цивили српске националности и злостављани на разне начине. Дакле радило се о организованом и систематском етничком чишћењу наведених простора са циљем трајног уклањања једне етничке скупине са тог простора. Силовање је служило као метода понижења жртве и застрашивања других који су на било који начин настојали остати на том простору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А лса им се

11.08.2015 10:34

Шта је са злочинима цивила,Мркоњић Град,Гламоц,Петровац,Кључ,Сипиво,Купрес, Ливно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

11.08.2015 10:42

Баја дај референдум за Тужилаштво БиХ да се не хапсе Човићеви играчи!

ОДГОВОРИТЕ