Корумпирани и борци против корупције

Институције које су задужене за откривање, сузбијање и кажњавање корупције у врху су коруптивних дјелатности, показује недавно објављени извјештај о корупцији у безбједносном сектору, који је урадио Центар за безбједносне студије уз помоћ и подршку ЕУ.

Босна и Херцеговина 10.08.2015 | 12:45
Корумпирани и борци против корупције

Како нам је рекао Денис Хаџовић, из Центра, корупција у овом сектору, у којем ради више од 40.000 људи с укупним буџетом од скоро 1,5 милијарди марака, посебно забрињава с обзиром на то да највише мањкавости показују управо полицијске агенције и правосуђе.

Рекао је да је његова студија показала да су институције успоставиле солидан законодавни, стратешки и институционални оквир за борбу против корупције, али да недостаје имплементација у пракси јер се успостављени механизми унутрашње и вањске контроле не спроводе досљедно.

Недостатак резултата у борби против корупције посебно је забрињавајући фактор који утуче на повјерење грађана у опредијељеност власти да се истински бори против корупције. Око 80 одсто грађана сматра да власт не чини довољно у борби против корупције. Само једна трећина грађана је спремна да пријави корупцију, а разлози за такав став су углавном у вези с посљедицама које сматрају да би трпјели, истакао је Хаџовић.

Истраживање је показало да се за само 22 полицијске агенције у БиХ годишње утроши 650 милиона марака, а за одбрану још додатних 300 милиона.

Правосудни сектор, који је међу најнеефикаснијим у Европи, сваке године "прогута" 215 милиона марака.

Појава корупције у одбрамбеном сектору представља озбиљну сигурносну пријетњу и према антикорупцијском индексу за 2011. годину БиХ је у овој области оцијењена ознаком Д, која подразумијева висок ризик и недовољне напоре власти за спречавање корупције, наведено је у поменутом извјештају.

Посебно је истакнут проблем некомплетних извјештаја које Високи судски и тужилачки савјет издаје сваке године. Рецимо, у дијелу извјештаја не постоје подаци о правоснажним судским пресудама у појединим судским процесима у вези с корупцијом, нити се наводе подаци о врстама кривичних дјела и броју обухваћених особа.

ВСТС је сачинио документ с подацима о структури криминала у 2014. години, из којег се могу видјети подаци за свако кривично дјело из сва четири кривична закона у БиХ, али су ограничени само на број подигнутих оптужница према предметима и према лицима. Остали подаци, као што су број наређених истрага за коруптивна дјела, број судских одлука, пресуда и врста пресуде, нису доступни у овом документу нити у годишњем извјештају за 2014. годину, наведено је у извјештају.

Хаџовић је рекао да су у својој студији изнијели неколико препорука.

Као прву мјеру препоручују доношење планова интегритета за све институције у сектору безбједности.

Друго подручје је процес запошљавања и напредовања у служби као једно од најризичнијих области, на шта указују велики број жалби али и ставови грађана, рекао је он.

Такође, додао је да је потребно досљедно примјењивати и ђакон о јавним набавкама.

Извор: Независне

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дривер

10.08.2015 14:03

Корупција је овдје одавно постала нацин живљења! У времену од завршетка рата на овамо сваке године је мањи број радних мјеста и само за дебеле плате или путем политицлих и родбинских веза мозес наци посао, јер за свако радно мјесто постоји на десетине и стотине кандидата. Даље,нас менталитет је омогоциио да скоро у свим сферама плацамо, а несто на ста имамо право бесплатно или са одредјеним уцесцем. Високи представник наметну плате тузилаца и судија ,под изговором да це бити добро плацени, поштено радити свој посао.Ста смо добили? Добили смо најбоље плацене тузиоце и судије који се многи лако купити. Све у свему- нека нам је Бог на помоци!

ОДГОВОРИТЕ