У септембру протест пензионера у ФБиХ

Око 30.000 пензионера у Федерацији БиХ 24. септембра изаћи ће на протесте јер више не могу трпити немаран, безобразан и безосјећајан однос власти и државе. Пред зградом Федералне владе у Сарајеву, како је за "Аваз" потврдио Мехмедалија Рапа, потпредсједник Савеза Удружења пензионера ФБиХ, окупиће се од 12.000 до 15.000 пензионера, док се на улицама Тузле, Зенице и Бихаћа најављује више од 18.000. 

Босна и Херцеговина 10.08.2015 | 22:57
У септембру протест пензионера у ФБиХ

Правимо спискове пензионера који се пријављују за протесте, тако да сада већ баратамо цифром од 30.000 наших чланова. Број људи из Сарајева мислим да ће бити већи од 12.000. То кажем јер, када смо 2013. године планирали протесте, само из једне сарајевске општине пријавило се више од 7.000 незадовољних пензионера који су тада, када нам је положај био пуно бољи, били спремни рушити власт која преко наших леђа крпи своје рупе. То више неће моћи - казао је Рапа. 

Разлог за излазак пензионера на улицу види се и у срамном односу Федералног завода ПИО/МИО, из којег је првобитно било најављено да ће у суботу путем банака започети исплату пензија. Испоставило се, међутим, да је то обавјештење било нетачно и да су пензионери узалудно дошли пред врата многих банака. Дочекало их је обавјештење да ће исплата почети тек данас!

Највеће гужве пред пословницама Инвестиционо-комерцијалне (ИК) банке забиљежене су јуче у Зеници, гдје се окупило око 150 пензионера како би подигли свој новац. Љути и разочарани, послије једносатног чекања разишли су се кућама да чекају понедјељак, када ће банке и поште коначно отворити своја врата како би дошли до свог новца.

Срамотно је то да, поред кашњења исплате пензија, имамо ситуацију да пензионери не могу доћи до новца иако је већина средстава прикупљена и уплаћена банкама. С обзиром на добру уплату, овог мјесеца очекујемо да све пензије ипак буду подијељене до 18. августа - истакао је Рапа.

Одлагање протеста, како каже Рапа, могуће је само у случају постизања споразума о повећању пензија за пет посто до краја године. 

Наши захтјеви према актуелној власти су да се санира Фонд ПИО/МИО, који је у губитку више од 140 милиона КМ, како би се пензије могле исплаћивати већ првог у мјесецу. Такође, тражићемо и повећање пензија за пет посто, као и усвајање стратегије реформе у пензионом систему са сетом пратећих закона који би, на одређени начин, барем донекле побољшали веома лош положај пензионера - казао је Рапа.

У Фојници ће, како је појаснио, 11. септембра бити одржан скуп чланова Савеза удружења пензионера и предсједника мјесних заједница, који ће учествовати у организацији протеста.

Велики број грађана најавио је да ће нам се придружити, а то би већ било проблем контролисати - тврди Рапа. Док ће наше колеге у РС од идуће године дијелити судбину свих буџетских корисника, јер Влада РС показала је да може намирити новац за ову популацију, код нас власт не да ни марке.

Штавише, од нас власт краде. Око 250 милиона КМ од наших зарађених пензија иде за оне који немају зарађене пензије, седам за повољније пензионисање... Власт је све чинила и ишла на штету пензионера. Сада ми тражимо бољи однос и оно што нам припада - поручује Рапа. 

Извор: Дневни аваз

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јулио

10.08.2015 10:22

Ма не ви пензионери у РС,вама је дивно и красно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СР

10.08.2015 12:54

Хахахахаахахахах .... предивно

Name

Пензионер

10.08.2015 10:45

Само не ми РС да би протествовали, ми имамо одлицне пензије, н емогу се потросити за један сат. За цетрдесет година стаза имамо 350 КМ. БРАВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

10.08.2015 11:07

Све те пензионере треба збацити са платног списка јер то је брозова клика која само коци напредак у друству све их тгреба у логор да цувају стоку и музу млеко уместо сто музу народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

10.08.2015 11:45

Серафиме, ако ова Ваша изјава није иронија ти си за логора, а не пензионери. Пензионери нису Брозова клика, нити коче напредак, они су вриједно 40 година издвајали доприносе на своје зараде у пензионе фондове и ПИО је дужан да их исплаћује. Нису пензионери ни на чијем платном списку, сем на платном списку пензионих фондова, а што је неко те паре проћердао они нису криви.Ко је проћердао, дужан је и да се снађе да их исплати.Можда сте им припремили и гасне коморе да их одједном поморите, јер и овако лагано умиру, јер пензија ни за лијекове није довољна, а камоли за остале људске потребе.

Name

Јудге

10.08.2015 12:34

Серафиме, сваки коментар ти је као да га је Гебелс писао.

Name

пелцер224

10.08.2015 12:02

Ма само празна прица. Сви проетстују на ријецима. Окупице се сат-два и хајде куци. Од тога нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

10.08.2015 12:21

Пензионер нисам, али излазим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.08.2015 12:33

Ех да нама не забрани баја јавно окупљање !!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко Ћопић

10.08.2015 12:34

Без старца нема ударца!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

10.08.2015 13:17

Заједно са пензионерима у Федерацији треба да изађу и дају подршку и борачке организације, удружења девизних штедиша и сви социјално угрожени. Једино тако бројни можете натјерати ову багру на власти да нешто уради. И када увијек неки изађу на протесте остали треба да дају подршку својим присуством. Поздрав свим пензионерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим ре Ана.

10.08.2015 13:59

Постована Ана ја нисам за логоре смрти него за рад, на основу кога се према уплатама исплацују и пензије, ови пензионери су 100% комунистицка клика нема југославије нема ни фондова! ми моирамо за њих да радимо. Ста је са старом девизном стедјом? јевреји су нас опљацкали, пустили власт-дрзавнике да изнесу злато и девизе па их поубијали, потровали или похапсили, отели преко н јих народне паре. Кад једна дрзава нестан е кад се избрисе и њене институције се укидају брису са лица земље, сто знаци да су махом бас ти пензионери заратили и дрзаву раскомадали нису вредно радили него наопако по своју децу и дрзаву, нема те и таке дрзаве и њених институција, јесмо ли ми дузни да их носимоо на грбаци. Да је то тако погледај у други свески рат кад су комунисти дослио на власт они су све из краљевине похапсили протерали и побили никоме нису ни једне пензије исплацивали, а даснас кад су националисти победили комун исте сви су комунисти пензионисани, а највеце су пензије клике од броза сто су досли у Београд од оваца и коза колико само академика, генерала ,доктора,министара, војних лица ,удбе и партизанских полицајаца прима огромне пензије а то су за зивота били и остали паразити свака цаст радницкој класи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

11.08.2015 07:02

Серафиме пиздо једна. Нерадис ти за пензионере него за себе јер ако бог да и ти цес бити пензионер а како добити пензију без радног стаза. Ста има везе Тито комунисти и остала срања свугде у свијету се пензија добија по основу радног стаза и година старости. Ова тема није за зајебавање људи су гладни стари изнемогли немогу ици на фарме. ИЗУЗЕВ ВОЈНИХ ПЕН КОЈИ СУ СЕ У РАТУ ПОКАЗАЛИ.

Name

Добротвор

11.08.2015 05:53

Најава протеста и број пензионера који це изаци скоро два мјесеца прије је мало упитна. Нажалост, реалност је сурова из неколико разлога и није највеци проблем што пензије касне. Прво Српска је годинама покушавала на разне нацине да ФБИХ исплацује пензије зарадјене. Говорило се о 30 000 хиљда пензионера ,на поцетку прице, а сада се, наводно, ради за око 20 000 хиљада пензија. Није никакво цудо сто су минимлне и просјецне пензије у ФБИХ веце него у Српској ако се узме у обзир наведема цињеница. Друго, ми и даље имамо поприлицан број лажних пензионера ,посебно лажних инвалида. Покусај фонда ПИО да открије те злоуботребе нису успјеле јер управо сами пензионери нису им у томе помогли. Нису помогли јер, ко це забога ,пријавити комшијиу или нког из родбине да прима пензију без основа! Цињеница да је број пензионера изједнацен са бројем запослених говори све. Власт је ,наравно, главни кривац за стање у пензионом фонду али уз навеено и општу економску кризу око нас и сире дај Бозе да и ово што имамо опстане.

ОДГОВОРИТЕ