Можете ли да решите 800 година стару загонетку?

Британска библиотека упутила је јавни позив свима вољним решавања загонетке старе више од осам векова, исписане на средњевековном мачу.

Занимљивости 10.08.2015 | 11:20
Можете ли да решите 800 година стару загонетку?

Мач с две оштрице тренутно је изложен у националној библиотеци на изложби "Магна Царта: Закон, слобода, наследство", која је позајмица Британског музеја.

Мач тежи 1,2 килограма, дуг је 964 милиметра, а балчак је дуг 165 мм. Пронађен је у реци Видам у Линколнширу у јулу 1825. године. Довољно је оштар да пресече лобању, пише Индепендент, а потиче из 13. века и вероватно је направљен у Немачкој.

Након основног описа следи и најзанимљивији део - дуж оштрица мача златним словима утиснут је натпис:

У Британској библиотеци сматрају да је натпис религиозног карактера, али им је потпуно непознат језик у којем би се могло да пронађе његово значење.

Мач је на изложби приказан уз рукопис из 14. века који описује француску инвазију на Нормандију из 1203. године, на чијим илустрацијама мушкарци рукују сличним мачевима.

Након што је национална библиотека објавила позив за помоћ у решавању ове мистерије, јавили су се бројни ентузијасти који желе да реше загонетку. Док једни шаљу своје предлоге, друге је одушевило то што је библиотека затражила помоћ обичних грађана.

Међу онима који имају предлог решења је Марк ван Хаселт са Универзитета у Утрехту, који тврди да је видео на десетине оваквих мачева. Верује да је натпис на латинском, а НДXОX вероватно значи Нострум Доминус (наш Господ) или Номине Домини (име Господње). Слова која следе можда представљају имена светаца.

Састављањем делова слагалице из целе Европе, можда ћемо доћи ближе решењу загонетке. Чак и ако не можемо у потпуности да дешифрујемо натписе, они нас можда одведу мало ближе у разумевању наших предака - написао је.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

0999000

10.08.2015 11:23

Немам времена.

ОДГОВОРИТЕ