Нуклеарна технологија развија се у Јапану

Јапанска компанија "Кјушу електрик пауер" саопштила је данас да ће сутра на југу Јапана покренути један нуклеарни реактор, што ће бити прави такав догађај од катастрофе у "Фукушими".

Свијет 10.08.2015 | 11:35
Нуклеарна технологија развија се у Јапану

Реактор број један у атомској централи Сендаи биће покренут сутра ујутру.

То ће означити повратак Јапана нуклеарној енергији четири и по године од када су се истопили реактори у Фукушими послије великог земљотреса и цунамија. То је био највећи нуклеарни инцидент од катастрофе у Чернобиљу 1986. године.

Јапанска служба за нуклеарну безбједност одобрила је у септембру покретање реактора у складу са строжим правилима уведеним послије несреће у Фукушими.

Сендаи би требало да почне производњу електричне енергије у петак, 14. августа, и да достигне пун капацитет у септембру, пренио је АП.

Свих скоро 50 јапанских функционалних реактора угашени су ради поправки и безбједносних провјера. Влада премијера Шинза Абеа жели да што већи број ових постројења буде поново активиран ради подршке економији, која се сада ослања на енергенте из увоза.

Влада је раније ове године поставила циљ да атомска енергија покрива више од 20 одсто укупних енергетских потреба у земљи до 2030. године.

Већина грађана противи се повратку нуклеарној енергији, а становници из околине Сендаија указују на потенцијалну опасност од вулкана у овом региону.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мрка капа

10.08.2015 09:37

Одмах их бомбардовати или организоватии јапанско прољеце !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

10.08.2015 13:55

Једва чекају па да је набаце на Америку / Хиросхима

ОДГОВОРИТЕ