Преко четиристо кривичних дјела у БиХ

Према информацијама Министарства безбједности БиХ, у 2014. години регистровано је укупно 454 кривичних корупционих дјела. За ову врсту кривичних дјела у прошлој години пријављено је укупно 668 особа.

Босна и Херцеговина 10.08.2015 | 08:59
Преко четиристо кривичних дјела у БиХ

Из Министарства безбједности БиХ истичу да посебно велику пријетњу за БиХ и даље представљају широко распрострањене коруптивне активности, а посебно системска корупција.

Коруптивне активности нису само пуки покушаји да се осигура нека неприпадајућа погодност, већ готово увијек завршавају успјехом по инцијатора корупције и са одговарајућом компензацијом за онога који је одређену погодност иницијатору незаконито осигурао", стоји у Информацији Министарства безбједности о стању безбједности у БиХ у 2014. години.

У току 2014, године полицијске агенције у БиХ, регистровале су укупно 454 кривична корупционих дјела, што у односу на 2013. годину представља смањење броја за 6,19 посто.

Злоупотреба службеног положаја или овлашћења у привреди преовладавају као највећа корупцијска кривична дјела у БиХ.

У 2014. години регистровано је 298 таквих кривичних дјела, што представља чак 43,6 посто свих корупционих кривичних дјела.

На кривична дјела примања и давања дара и других облика користи односи се 41 кривично дјело, што је близу 9 посто од укупног броја кривичних дјела, а затим слиједе и друга кривична дјела против пословања и сигурности платног саобраћаја, те кривична дјела из области пореза и царина.

У току 2014. године спроведено је 12 полицијских акција с циљем спречавања корупцијоних кривичних дјела, а издвајају се акције кодног назива "Голд", "Коверта" и "Треф 2". Међу ухапшенима су били службеници Управе за индиректно опорезивање и Граничне полиције БиХ, а у другој и порески инспектор.

Из Министарства безбједности БиХ наводе да посебну пријетњу за БиХ представља "спрега организованог криминала и корупције".

Чињеница је да је већина криминалних група кроз разгранату мрежу веза већ изградила чврсте позиције у различитим структурама власти, стоји у Информацији о стању безбједности у БиХ у 2014. години.

У прошлој години регистровани су бројни модалитети и случајеви злоупотребе службеног положаја међу којим су одавање информација о акцијама безбједносних структура БиХ појединим безбједносно - интересним групама и особама, помагање при прикривању или уништавању компромитујућих доказа, давање информација о инспекцијским контролама фирми и објеката које проводи пореска управа, низ различитих злоупотреба у контексту царињења робе, пружање информација локалним кријумчарима о распореду патрола полиције на терену, те о термину и локацији најпогоднијој за илегално пребацивање робе преко државне границе, осигуравање несметаног пријевоза преко одређених дестинација или слично.

Нарочито забрињавају подаци које је Обавјештајно - безбједносна агенција (ОБА) прикупила, а према којима је један број носилаца криминалних активности успио давањем мита у новцу и другим вриједностима придобити и поједине носиоце извршне и судске власти.

На тај начин они су успјели створити услове да и у некој фази откривања и доказивања почињених дјела успију прикрити или минимизовати штетне посљедице тих дјела, терет и осуде сведу на минимум или злоупотребом двојних држављанстава и других правних могућности, са којим их такође упознају корумпирани службеници, у потпуности избјегну санкције, стоји у Информацији.

Подаци ОБЕ показују да и када буду послани на издржавање затворске казне неки од њих у казнено-поправним установама проналазе начине да преко корумпираних запосленика испослују различите погодности током боравка, смањење дужине трајања затворске казне као и да даље, скоро несметано, управљају нелегалним пословима.

ОБА је прикупила одређени број података чији садржаји указују на могућност кршења закона и коруптивне активности у неким значајним сегментима друштвене дјелатности у БиХ.

Тако је идентификовано коруптивно понашање појединих запосленика институција задужених за надзор државне границе, инспекцијских органа, пенолошких институција, ентитетских и кантоналних министарства, поједних запосленика у банкама и привредним коморама, вискошколским и здравственим установама, општинским органима власти и слично.

Прикупљени подаци истичу коруптивно понашање ових запосленика који одређеним видом злоупотребе свог положаја, уз одређену материјалну стимулацију, омогућавају појединцима или особама које припадају организованим криминалним миљејима остварење неког права или вршење незаконитих радњи као што је избјегавање или знатно умањење плаћања царине и пореза приликом увоза робе у нашу земљу или омогућавање кријумчарења разних врста робе, тражење додатног плаћања прегледа робе и узимања одређених увозних артикала за себе од појединих увозника, рекетирање малих увозника текстилне и друге робе од криминогених особа, а за рачун појединих запосленика за контролу увоза робе, узимање новчаних средстава од потенцијалних кандидата приликом конкурса за пријем у радни однос, приликом додјеле чинова полицијских службеника и слично, стоји у Информацији.

Поједине овлаштене особе су укључене и у реализацију незаконитих послова за особе из криминалног миљеа и то уцјене, изнуде и каматарење.

Незаконите активности појединих запосленика у казнено - поправним установама видљиве су кроз омогућавање одређених погодности особама које служе затворску казну за одређени новчани износ, попут учесталих излазака викендом, избјегавања физичког прегледа приликом повратка у установу, те неке карактеристике које могу утицати на евентуално смањење дужине трајања затворске казне и бољи статус у установи.

Такође, у појединим случајевима осуђеницима је било омогућен унос и конзумирање наркотика.

Извор: Клиx

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СВИЛАЈ

10.08.2015 08:36

ТРАСА СВИЛАЈ ОДЗАК АУТО ЦЕСТЕ КОМПЛЕТНА ЈЕ УРАДЗЈЕНА СА КРАДЕНИМ СЉУНКОМ ГДЈЕ ЈЕ ДРЗАВА ОСТЕЦЕНА ЗА ПРЕКО ТРИДЕСЕТ МИЛИОНА ПА НИКОМ НИСТА А СВИ СУ ЗНАЛИ ИНСПЕКЦИЈЕ ПОЛИЦИЈА СИПА И ОПЕТ НИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

10.08.2015 10:11

Код нас у Лактасима се тако стално ради а сада је у току највеца крадја сљунка јер праве са краденим сљунком ауто пут за Прњавор а фирме сто краду сљунак то јавно раде а то су Интеграл Нискоградња Кубик транс а инспекција и полиција несмије ни да их заустави а нас обицне смртнике контолису на сваком кораку за појас казњавају и стоје бас ту гдје ови краду сљунак а о претовару да не говоримо јер сву цесту према Српцу и кроз Лактасе су унистили узас ста раде.

Name

стојан

10.08.2015 09:08

А направи ми ти постену куцу тамо гдје је домацин лопов.

ОДГОВОРИТЕ