Обиљежено 74 године од покоља над Србима

Служењем парастоса и поменом на српском, хебрејском и ромском језику у Гаравицама код Бихаћа обиљежено је 74 године од страдања више од 14.000 Срба, Јевреја и Рома бихаћког краја, које су 1941. године побиле усташе.

Босна и Херцеговина 09.08.2015 | 19:55
Обиљежено 74 године од покоља над Србима

У оквиру помена, који је организовало Завичајно удружење Бишћана "Уна", одржан је историјски час, положено цвијеће и прислужене свијеће.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је Срни да ће Влада Српске у наредном периоду посветити много више пажње оваквим мјестима и обиљежавању оваквих датума, како би се са тим упознале генерације које долазе.

Гаравице, као и остала стратишта, не смијемо препустити забораву, иначе ће она да нам се понове - поручио је Милуновић.

Према његовим ријечима, над Србима је у Другом свјетском рату почињен геноцид, али он као такав никад није дефинисан, него је у социјалистичкој Југославији био прикриван с наводним циљем помирења народа, чиме су изједначени злочинци и жртве.

Тек од скоро је наша шира јавност упозната о страдању у Гаравицама, захваљујући групи ентузијаста који покушавају да то страдање отму од заборава - рекао је Милуновић.

Велики покољ на Гаравицама догодио се од 28. јула до 4. августа 1941. године, када је убијено око 10.000 цивила.

Према британским изворима, на Гаравицама је за три мјесеца убијено 14.500 цивила, што ово стратиште ставља на друго мјесто по броју жртава у БиХ у Другом свјетском рату.

Први споменик жртвама Гаравица подигнут је 1949. године, а у периоду од 1960. до 1980. године бихаћка општина уређује Гаравице као спомен-парк жртвама фашистичког терора, након чега је 1981. године откривен нови споменик.

Споменик из 1949. године уклоњен је и постављен у близини бихаћке куле, а у посљедњем рату је знатно оштећен. Прије двије године поново је демонтиран и одвезен на спомен-подручје у Гаравицама.

Извор: Фена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црна Рука?

09.08.2015 20:02

Тамо су вецином одвозени и бацани. Споменик је срусен али нису сјецања. Схалом Исраел!

ОДГОВОРИТЕ