Шире се плантаже ароније

Србачки предузетник Љубиша Микић један је од пионира у овој општини у производњи ароније, најздравијег бобичастог воћа, коју називају „сибирска боровница“. Микић је 2013. године на пола хектара засновао плантажу са 1.050 садница боровнице, а ових дана скида и први род овог љековитог биља са којим је веома задовољан. Очекује принос од око 600 килограма.

Република Српска 07.08.2015 | 17:55
Шире се плантаже ароније

За набавку садница, уредјење земљишта, изградњу система наводњавања инвестирао је око 20.000 КМ. Да се веома озбиљно посветио производњи бобичастог воћа, потврдјује и набавка потребне механизације и друге опреме за рад у вриједности око 40.000 КМ.

-Једним дијелом уложио сам властита средства, а већи дио инвестиције обезбједјен је кредитом Инвестиционо-развојне банке - каже Микић.

Он додаје да је имао пуну подршку од општинске управе. Око 30 одсто уложених средстава већ је враћено кроз подстицаје за плантажну производњу, а очекује да ће се за двије-три године остало исплатити кроз производњу.

Овогодишњи род ароније, која је изузетног квалитета, углавном ће продати у свјежем стању, док ће наредних година највећи дио бити усмјерен ка преради у сокове, џемове и ликере – каже Микић.

Поред овог производјача, у србачкој општини има још неколико воћара који се баве производњом ароније.

-Надам се да ће нас сваке године бити више јер ово поднебље одговара за узгој ароније. Намјера нам је да формирамо и своје удружење, како би смо се лакше организовали и изашли на тржиште са својим производима – каже Љубиша Микић.

Нажалост многи људи нису ни свјесни да аронија, за коју због отпорности није потребна хемијска заштита, спада у здраву храну и има благотворна својства.

Ублажава мигрену и главобољу, снижава крвни притисак, благотворно дјелује на цријевну слузницу и желудац. Позната је и по томе што подиже имунитет органа, смањује упале, спречава развој вирусних оболења и бактеријских инфекција уринарног тракта и поспјешује рад јетре и жучи.

(Саво Кесер)

Коментари / 0

Оставите коментар