Невјероватно - Хрватима смета минут ћутања!!!

Невладина организација Хрватски хелсиншки одбор за људска права (ХХО) изразила је незадовољство што је на утакмици Партизан - Стеауа одржан минут ћутања за жрве погрома током "операције Олуја". "То је мешање политике у спорт", кажу.

Фудбал 06.08.2015 | 20:00
Невјероватно - Хрватима смета минут ћутања!!!

Србија и Партизан су се сетили тужног догађаја за српски народ - двадесет година од хрватске операције "Олуја" која је у смрт послала око 2.000 Срба и у којој је прогнано више од 220.000 Срба из Книнске крајине.

Фудбалски клуб Партизан тражио је и добио дозволу од УЕФА да утакмица 3. кола квалификација за Лигу шампиона против румунске Стеауе почне минутом ћутања. Стеауа није правила никакав проблем. Играчи су стајали на центру игралишта, навијачи су ћутали... Испред јужне трибине, у потпуном муку, вијорила се српска застава, а навијачи су изнели транспарент: "Слава српским жртвама".

Достојанствено и цивилизовано. У Србији је 5. август проглашен за Дан жалости, а ФК Партизан је то поштовао. И Стеауа. И УЕФА.

Али, некима је то засметало.

Невладина организација Хрватски хелсиншки одбор за људска права (ХХО) изразио је протест због тог чина, сматрајући то "непримереним и противно правилима УЕФА".

Уједно та организација критиковала је УЕФА због "двостуких критеријума".

"Реч је о одлуци УЕФА да, на захјев ФК Партизан... допусти одавање почасти минутом ћутања страдалима током и након војно-полицијске акције Олуја. Наиме, 5. августа 2015. Република Хрватска обележила је двадесет година од тог догађаја којим је окупиране делове своје територије вратила у свој државно-правни систем. Али, док Хрватска ту акцију слави, у Србији је тим поводом проглашен дан жалости. Сама та чињеница упућује на политичке конотације одлуке УЕФА, будући да није јасно хоће ли минут ћутања значити одавање почасти само припадницима једне етничке групе - у овом случају српске - или је реч о одавању почасти свим жртвама те акције без обзира на националност и верску припадност. Облеежавање страдања само припадника српске етничке групе за време легитимног ослобађања територије Хрватске и то на подручју Србије, стране државе, која је побуњене хрватске држављане српске националности подржавала и помагала све време Домовинског рата, сматрамо непримереним истицањем политичких порука што је противно правилима УЕФА", пише у саопштењу ХХО, коју је потписао председник ХХО-а Иван Звонимир Чичак.

Он је повукао паралелу са утакмицом Хајдук - Стромсгодсет, јер је делегат УЕФА са тог меча, Кипранин Адонис Прокопију поднео дисциплинску пријаву против сплитског клуба због "политичког расизма". На тој утакмици, наиме, на источној трибини стадиона "Пољуд" подигнут је транспарент на којем је писало:

"Олујом смо ослободили домовину, навијачка олуја ослободит ће хрватски ногомет!".

Према оцени ове хрватске организације, та утакмица била је "једна од најбољих и најпримернијих организованих утакмица у последњих неколико година".

"И то зато што на утакмици није било никаквих парола ни симбола, као ни скандирања супротних правилима УЕФА, хрватским законима или стандардима цивилизованог понашања. Напротив, паљење неколико бенгалки (бакљи) у гледалишту цео стадион попратио је гласним звиждањем у знак неслагања са оваквим начином исказивања навијачких страсти", пише ХХО и наставља:

"Што се тиче пренесеног значења другог дела ове поруке (на транспаренту), која се односи на сукоб навијача са вођством Хрватског ногометног савеза, сматрамо да она не изражава жељу за употребом насиља и да свако арбитрирање о томе задире у слободу мишљења и изражавања па ХХО позива дисциплинску комисију УЕФА, као и све њене институције да приликом доношења својих одлука воде рачуна о политичким (дугосежним) последицама које оне могу имати".

Коментари / 0

Оставите коментар