Штете од суше у аграру веће од 150 милиона

Према привременим процјенама, губици усљед суше у аграрном сектору Републике Српске ће износити више од 156 милиона КМ, саопштено је данас након сједнице Владе Српске која је разматрала информацију о утицају суше на пољопривредну производњу у овој години.

Република Српска 06.08.2015 | 16:03
Штете од суше у аграру веће од 150 милиона

Посебно су угрожене најзначајније пољопривредне регије (Семберија, Посавина и Лијевче Поље), што ће узроковати огромне губитке у производњи.

Према процјенама стручних служби Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде и Пољопривредног института РС, најугроженија култура је кукуруз, затим поврће на отвореном пољу и воћарска прозводња.

Временске прилике негативно утичу и на сточарску производњу посебно у сектору мљекарства, перадарства и свињарства.

Поред суше, у протеклом периоду на пољопривредним усјевима значајну штету причинило је и олујно невријеме и град који је захватио један број општина у Републици Српској.

Укупна штета од града, према процјенама опћинских комисија с терена, износи 14.641.320 КМ.

Међутим, прогнозе за наредни период указују на то да ће се овакве временске прилике наставити и у нередном периоду, што ће у великој мјери допринијети смањењу приноса у пољопривредној производњи.

У саопштењу се наводи и да је Влада Српске разматрала у неколико наврата Информацију о стању у пољопривредној производњи везано за сушу, олујно невријеме и град.

"Предузимане су све неопходне мјере и активности које су се односиле на појачан рад свих стручних служби Министарства пољопривреде на терену, правовремено информисање произвођача о мјерама које требају предузети како би се ублажили негативни ефекти суше, невремена и града. Поред тога, стручне службе Министарства су стално на терену и пружају неопходну стручну помоћ пољопривредним произвођачима, поготово у дијелу који се односи на заштиту пољопривредне производње, употребу система за наводњавање и система противградних мрежа", тврде из Владе.

Обезбијеђена су, додају, и средства за нормално функционисање Јавног предузећа "Противградна превентива“, затим 1,5 милиона КМ средстава за подстицање система за наводњавање, исплаћени су сви подстицаји из 2014. године, а за текућу 2015. годину исплаћено је 8 милиона КМ подстицајних средстава.

До краја ове седмице биће исплаћно 12 милиона КМ за надокнаду дијела штете од поплава из 2014. године.

Влада је задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да и даље прати стање у пољопривредној производи и извјештава је о ситуацији.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цитизен

06.08.2015 16:40

Дај поплаву, ебо сушу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

06.08.2015 19:44

Баја дај референдум да се признаје само пола зрацења Сунца у сусним мјесецима на подруцју РС!

ОДГОВОРИТЕ