Без закона о раду нема кредита ММФ-а

Европска комисија је задовољна што је нови закон о раду усвојен у Федерацији Босне и Херцеговине и нада се да ће проћи и у Републици Српској, те из Делегације ЕУ поручују да у супротном нема кредита од ММФ-а, наводи данас бечки "Стандард".

Босна и Херцеговина 06.08.2015 | 11:15
Без закона о раду нема кредита ММФ-а

"Нама су важни само основни принципи реформске агенде, али ми не диктирамо шта треба да стоји у закону", истакао је портпарол Делегације ЕУ у БиХ Енди МекГафи у изјави бечком дневнику.

Он је објаснио да се ради о повећању простора приватној привреди и смањења бирократије.

МекГафи је увјерен да ће и Република Сепска у септембру усвојити нови закон о раду у Скупштини, додајући да у супротном неће бити кредита од ММФ-а.

ЕУ, како констатује "Стандард", примјењује по први пут нову стратегију са међународним финансијерима повезивање реформске агенде са кредитима. Сви други реформски напори ЕУ, као што су везани за промјену Устава, протеклих година су, због комплексног система БиХ, били неуспјешни, додаје дневник.

Реформска агенда, коју је ЕУ, на иницијативу Њемачке и Велике Британије протекле јесени израдила, потписана је на сва три нивоа власти у БиХ, и треба да допринесе њеном приближавању ЕУ.

"Стандард" преноси да су синдикати против закона о раду, јер сматрају да он олакшава давање отказа и омогућава промјене колективних уговора.

Истовремено лист подсјећа да закони о раду датирају још из доба бивше Југославије, те су узрок малом броју инвестиција.

Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Освит

06.08.2015 10:03

Не знам засто казу да је стари закон био добар кад смо док је вазио остали без радницке класе,ваљда зато сто цемо кад ступи нови остати без администрације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги БЛ

06.08.2015 10:16

Па и не треба да добију кредит.Они само знају да троше.Нека отворе нова радна мјеста у привреди,намјенској индустрији тј.реалном сектору.Ако им дате кредит пола ће украсти а другу половину исплатити двије пензије и једну и по плату администрацији и ето их опет да кмече за још пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопове у аут

06.08.2015 12:53

Није био проблем са законом о раду неко са непримјењивањем закона. Посебно влада РС крши законе. Само додика и њих отјерати а нама како буде.

ОДГОВОРИТЕ