У Српској су протести отишли у историју

У Српској већ годинама скоро да нема масовних протеста грађана и изражавања незадовољства начином живота на улицама Републике Српске. А разлога за протесте све је више. Мале плате, кашњења пензија, немогућност запошљавања, нови закон о раду, корупција и непотизам у институцијама, мала социјална давања, борачка популација на просјачком штапу...

Република Српска 06.08.2015 | 10:36
У Српској су протести отишли у историју

Па опет, грађани ћуте, савијају кичму све више. Покоји протест, пре свих синдикалаца, који изведу раднике на улицу како би указали на отпуштања и уништавање стотина предузећа у Српској.

Иван Шијаковић, професор социологије на бањалучком универзитету, каже за "Новости" да је један од главних разлога што нема протеста у Српској то што владајућа структура сваки протест и другачије мишљење проглашава фактором који ремети развој и који је усмерен против Републике Српске.

- Одмах се стављају етикете да људи који организују протесте и излазе на њих стоје на страни измишљених непријатеља. Људи су због тога доста уздржани кад су у питању протести. С друге стране, дошло је и до замора, јер су се пре десетак година испразнили, протестујући без правих резултата - објашњава Шијаковић.

Он додаје и да је нестало колективне подршке, односно солидарности, људи су се окренули индивидуалном приступу.

- Сада је битно само да се појединац снађе. Поготово је то карактеристика млађих људи који би требало да буду вође промена. Они, међутим, само мисле на себе - истиче Шијаковић.

Осим тога, каже Шијаковић, у Српској нема више мотива који би окупљао људе.

- Оно што се зове класни идентитет је нестало. Лакше се организују људи на националној или верској основи, него на класној. Непосредна животна питања су у другом плану. Опозиција је свесна да не може мобилисати озбиљније масе грађана, које би могле да значе упозорење и да заталасају политичку сцену. Постали су велики демагози, јер они не нуде никакву алтернативу од онога што грађани нису имали протеклих десетак година - истиче Шијаковић. - Нема објашњења људима зашто је битно протестовати и тражити алтернативе у друштву. Људи су склони да своје потребе спуштају све ниже и да се прилагођавају све лошијем начину живота.

Према његовим речима некада се у народу говорило "Лако се навићи на боље", а сада је парола "Лакше се навићи на горе"!

Вукота Говедарица, потпредседник СДС, носиоца опозиције у Српској, каже за "Новости" да актуелна власт сваки вид супротног мишљења жели да представи као непријатељство према Српској.

- Ова власт се боји протеста, јер су свесни да грађани лоше живе. То су показали и наметањем одређених законских решења, поготово о јавном окупљању, који је заустављен, а ишао је на стопирање организације протеста - истиче Говедарица.

Он каже да су неке ствари олако прошле поред опозиције, а могле су бити поводи за протесте.

- Одређени део јавности замера опозицији што није организовала окупљање грађана широм Српске. Ту мислим на аферу "два папка" и куповину народних посланика. Данас кад погледам уназад, опозиција је погрешила. Али опет, надали смо се сви да ће институције Републике Српске предузети праве мере и казнити учеснике афере, па нисмо таласали. Сада видим да је требало организовати протесте, јер имамо посла са режимом који ће све урадити да задржи власт - истиче Говедарица.

СИНДИКАТ: То је наше право

Обрад Белензада, председник Конфедерације синдиката РС, каже за "Новости" да још једино у РС синдикалци бране част "институције протеста".

- Увек смо спремни на искажемо незадовољство на тај начин. Иако се то владајућим политичарима не свиђа, то је наше право. Што се тиче већих протеста око многих других ствари то већ морају организовати опозиционари, а синдикати су ту да се заједно боримо за бољи живот - поручио је Белензада.

"УЛИЦА" НИКОМЕ ДОБРО НИЈЕ ДОНЕЛА
Говедарица наводи да је убеђен, гледајући читаву ситуацију у Српској, где је социјална и економска ситуација катастрофална, где нема међународних кредита да дају новац за буџетске кориснике, предстоји "врућа" јесен.
- Влада купује време, али је времена све мање. Природно је да се незадовољство грађана због лошег живота прелије у протесте и излазак на улице, а улица никоме добро није донела и тешко је контролисати - поручио је Говедарица.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

јаловац

06.08.2015 08:54

Јалова опозиција драги мој народе.Смијестила се багра ни засто не одговарају понекад се испред рупе укаке и опет бјези у рупу.Гласао сам за ЗзП али јадни су или не зеле или не смију а у овакој јадној ситуацији извест 50 хиљада без икаквог напора.Ако да Бог да дозивим гласацу за било кога само да је нов на политицкој сцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

06.08.2015 08:57

Пусти протесте. Зато миле најављује, осамдесет постотни излаз на референдум . То це нам олаксати зивот и будуцност. Хмм .

ОДГОВОРИТЕ
Name

По луле дувана

06.08.2015 08:58

У дизниленду за будала претежно живи шљам који упорно чека да се вуци промијене и да им неко други створи услове за живот. Кад бар пола Бањалуке није изашло на протесте кад су зликовци оно радили Вулићима, не знам кад ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прпа

06.08.2015 08:59

Неце нико ризиковати а да остали сједе. А нема се висе ни коме залити и протестовати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

06.08.2015 09:01

Нема се потребе за протестима,тек кад подјемо јести шљунак а какат пјесак онда би требали размишљат о неком облику штрајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

06.08.2015 09:24

А за то је крив синдикат, тј. водје сидиката...поцев од Ранке, Милиног плаценика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

06.08.2015 09:55

Пристали смо на националне торове а тор је тор зна се ко у тору зиви.Ако ми тога нисмо свјесни вецина политицара итекако јест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

06.08.2015 10:18

Само наставимо овако. Цијела БиХ це се срозати на ниво фавела у Бразилу, кад добијес бејзбол палицу по глави ради једног долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре логика

06.08.2015 12:27

скоро сам присуствовао једној занимљивој сцени,једна мања група дјеце између 5 и 8 година је нашла 1 КМ, већ у тим годинама дјеца су свјесна њене вриједности,у покушају да се домогну те једне једине марке настао је општи метеж,отимачина и плач,нека су дјеца хистерично скакала од љутње,у чијој је руци скончала нисам видио. марка злата вриједна :)

Name

Магистра витае

06.08.2015 10:18

У РС се јавни масовнији протести могу мотивисати и покренути само на основама екстремног национализма, шовинизма, деструкције и мржње према другима и другачијима. Низ је таквих примјера. Уосталом, слично као и код комшија преко Саве и Уне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

06.08.2015 10:22

Не слажем се са мишљењем и коментаром господина Шијаковића. Млади требају бити носиоци свих промјена, да требају. Али код нас постоји проблем, подобни млади људи њих је мали број добили су послове, функције или шта већ и самим тим не желе промјене. Мали број оних који су били спремни дићи свој глас у прошлости су етикетирани као непријатељи јер боже овдје је све дивно и красно а рећи нешто лоше значи подривати све то. Као што господин рече у прошлости није било резултата и након изласка на улице. Дакле, узалуд. Ако би неко дигао глас против владе тад на сцену ступа опозиција и жели тог неког и "подржава" јер увјек је добро имати гласног противника власти уз себе. И сваки покушај се сведе на политичко препуцавање политичких странака од МЗ па до врха. На жалост овдје је и бог дигао руке па није ни чудо што млади исто то чине. Једино ми чудно да их се прозива због тога. Младима треба дати могућности било какве а овдје их не добише. Зар би након свега требали бити кривци. Не схватам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.08.2015 10:28

Гласали сте за диктатора цутите сад протести у РС су забрањени Баја је баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги БЛ

06.08.2015 10:31

Морате знати једну ствар.У Бања Луци су на протесте излазили људи који немају шта да изгубе,тј.Немају посао,приватни бизнис или било шта друго што би им црвена банда могла уништити из освете.Такође,многи нису подржали протест синдиката 1.маја јер мисле(оправдано)да је Ранка Мишић Додиков пијун,а то је грешка, умјесто 5 требало је изаћи 50 000 људи и показати банди да је "догорило до ноката".Па би се онда мало замислили,овако спинују јавност,режимски медији дијеле народ у РС на "наше и Њихове".Ево сад имамо прилику СВИ ЗАЈЕДНО,када нови закон о раду уђе у процедуру,у Влади и Народној Скупштини,да им покажемо зубе....ЧЕКАМО ВАС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоx

06.08.2015 12:38

Истина, треба подрзати синдикат, само су они бар покусали протестовати, а опозиција катастрофа немају м...!!!

Name

Митар

06.08.2015 10:32

Сви смо ми дрекавци, одох ја људи вани јер цекајуци сваку јесен која це бити бурна и коју најављује опозоција ја остарих и продјосе ми године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

06.08.2015 10:46

Бирачи у РС-у су као жене које мушкарци туку. Оправдавају и не напуштају оног ко их премлаћује. Довољно је јефтно обећање или још јефтинији комад бижутерије, и сав бол и модрице су заборављени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коки

06.08.2015 11:00

Реци да се салис... Ај реци. Немој се у овој ситуацији салити и подрзавати Вукоту Говедарицу. Ај реци ми само да се салис!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

06.08.2015 11:15

Нема протеста,јер овдје народ не зиви лосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

06.08.2015 11:42

Господо из СНСа тако је како савјетујете ваше чланове и блогере. Само на протесте и рушите све што имамо. Само да би ви дошли на власт.Протести петог октобра донијели су Србији среће, Либији су донијели срећу,Ираку, Сирији,Украјини, Египти. Господо само на протесте да побијете ово мало народа. Питам се над ким ћете онда владати. Само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саксон

06.08.2015 11:58

Угријало ко је луд сад да протестује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

06.08.2015 12:23

Народ је заплашен "флоскулом" да је све што је критика власти непријатељство против државе,да су страни плаћеници и ко зна шта још...демократија је у другом плану,али млади другачије гледају на ствари и много ће радикалније решавати се ових комунисточких трикова са полицијом која несмије да се бори против лоповлука и корупције, и власти кпја проширује затворе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

07.08.2015 05:46

И у Сјеверној кореји народ не протествује, што би то радили и у РС-ој. А за ПРОТЕСТЕ ТРЕБА ИМАТИ ****.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трпимир

07.08.2015 05:58

Јест вам Баја Додик задо страх у кости. Несмијете ни прнути а да вам он то не дозволи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

08.08.2015 11:31

Мислим да је лако закључити о чему се ради. Нису нимало глупи ови из СНСД-а и остале њихове багре.У свим овим институцијјама које су набројане купљени су руководећи људи. На општинском нивоу то мање кошта, нпр. посао и стан а негдје само посао. Ови на већим позицијама добијају више.Ћургуз је нпр. добио на поклон машине за вађење шљунка и још понешто али је зато растурио борачку организацију, савез инвалида и погинулих бораца. Не знам шта ће овај сада урадити али мислим да неће ништа.Циљ је наравно уњети раздор у све поре што им екстрено успјева. Синдикат се једино "копрца" и то што су навикли да радници имају бар нешто али изгледа да и они неће имати ништа па се буне.. Шта је закључак? Цјела опозиција је јалова и губи повјерење народа. Баш су јаки на ријечима (али ама баш без икаквог ефекта) због чега смо и гласали за њих. Изгледа да су и они одлучили да се добро удоме. Нема сврхе излазити на изборе ако се не појави неко трећи...

ОДГОВОРИТЕ