Због кризе нас је "напала" и гојазност

Иако у БиХ нису вршена истраживања о учесталости гојазности међу становништвом, искуства стручњака показују да је ова проблематика све заступљенија међу нашом популацијом.

Република Српска 06.08.2015 | 08:08
Због кризе нас је "напала" и гојазност

Подаци Свјетске здравствене организације за ову годину указују да у БиХ тек 17,9 одсто становништва мучи муку због прекомјерне тежине, али наши љекари сматрају да је проценат, заправо, знатно већи.

Стручњаци истичу да је неразноврсна исхрана, пошто грађани немају новца да се богатије хране, један од основиних узрока због којих многи имају проблема с вишком килограма.

Истовремено, и у удружењима за заштиту потрашача јединствени су у ставу да имамо ниску платежну моћ, што је један од разлога због којих се не хранимо по свим прописима које предлажу нутриционисти.

"Када смо упоређивали потрошњу појединих намирница у ЕУ и код нас, видјели смо да се код нас троши негдје око три пута више хљеба", кажу борци за заштиту потрошача.

Миодраг Фемић, предсједник Међународне асоцијације доктора медицине за југоистичну Европу, каже да се у свакодневном контакту с пацијентима увјерио да велики број њих има прекомјерну тежину.

"Узроци су разни, почевши од стреса, до немогућности богате исхране, која би резултирала адекватном тежином. Проблем је и огроман мањак бављења спортским активностима", казао је Фемић.

Према његовим ријечима, људи који имају овај проблем желе да се ријеше вишка килограма, али немају снаге ни могућности да се изборе.

"Када узмете потрошачку корпу која је толико скупа и узимате само оно што је неопходно, не можете да се посветите себи, јер покушавате да преживите. Купују се тијеста, производи с вјештачким заслађивачима и тако даље", нагласио је Фемић.

Лејла Хатибовић, супспецијалиста хигијене исхране при Заводу за јавно здравство Кантона Сарајево, каже да се, према извјештајима Свјетске организације, број гојазних особа од 1980. до 2008. године на глобалном нивоу вишеструко повећао.

"Када је ријеч о проценту да је у БиХ 17,9 одсто гојазних, није релевантан, јер је проценат сигурно већи. Не знам на основу чега су они извукли такав податак", казала је Хатибовићева.

Она каже да је гојазност прекомјерно накупљање масног ткива у организму с посљедичним штетним учинком на људско здравље и квалитет живота.

"Истраживање о ухрањености и навикама о исхрани, спроведено у ФБиХ 2002. године, показало је да 41 одсто популације одраслих има прекомјерну масу, а да је 21,5 одсто популације одраслих гојазно", навела је Хатибовићева.

Судећи према најновијим информацијама Свјетске здравствене организације за ову годину, а када је о Европи ријеч, становници Молдавије имају најмање проблема с вишком килограма.

Када се ради о нашим комшијама, проблем прекомјерне тежине најзаступљенији је у Хрватској, а слиједе Црна Гора и Србија. БиХ је по овом критеријуму најбоља.

Свака пета трудница у Српској била гојазна

Свака пета трудница у Републици Српској имала је прекомјерну тјелесну масу и гојазност прије трудноће, а с тим су у вези многи нежељени исходи трудноће, укључујући и оне који се односе на повећану гликемију, тачније шећер у крви.

Сњежана Поповић-Пејичић, национални координатор за контролу шећерне болести у Републици Српској, каже да не постоји општеприхваћен дијагностички критеријум за гестацијски дијабетес, због чега постоје потешкоће у процјени глобалне преваленције.

"Убрзан начин живота, промјена начина исхране, смањење физичке активности, ступање у брак у старијој животној доби, све старија животна доб прворотки, као и растућа епидемија гојазности и дијабетес тип два могу бити разлог повећања учесталости гестацијског дијабетеса", истиче Пејичићева.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милојко

06.08.2015 06:25

Зна се коме криза одговара па се дебљају, погледајте само колике подвољке имају политичари. Обичан народ који једва саставља крај са крајем, сигурно се удебљати нече са платом од 500 КМ. Уз то ако имају двоје школске диеце, жену незапослену, нема шансе да се удебљају. Зато није тачно да се у кризним временима дебља.Како за кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дебели

06.08.2015 06:45

Како да смрсам кад ниста не радим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дебели

06.08.2015 07:53

Ако ништа не радиш, од чега купујеш да једеш.

Name

Ја

06.08.2015 07:59

А откуд ти лова за храну коју једес, паразиту!? Подјели другима који су гладни па мозда и омрсавис!!!

Name

Додано

06.08.2015 07:48

Чипс,цоца цола,беспосленост,видео-игрице,нема висе нормалног одгоја дјеце.

ОДГОВОРИТЕ