Ево зашто је Сан Антонио забранио Бобију да игра на ЕП-у!

Кошаркашки савез Србије примио је званично обавештење од кошаркашког клуба Сан Антонио Спарс којим се, позивајући се на уговор између ФИБА и НБА, забрањује наступ Бобану Марјановићу на Европском првенству ове године.

Кошарка 04.08.2015 | 18:20
Ево зашто је Сан Антонио забранио Бобију да игра на ЕП-у!

"Медицински налаз, који прилажемо у оригиналу са преводом, потврђује дијагнозе наших лекара и лекара који су Марјановића прегледали у Милану пре потписивање уговора, да не постоје никакве фрактуре у левом стопалу, о чему је било говора у јавности у претходном периоду", наводи се у саопштењу наше куће кошарке и додаје:

"И поред те чињенице, позивајући се на сугестије америчких лекара, Сан Антонио је забранио наступ Бобану за нашу репрезентацију, упркос његовој великој жељи.

Увидом у налазе које достављамо, свако може сам да се увери колико је таква забрана основана, а колико не. Кошаркашки савез Србије ће званично одговорити клубу и допис проследити ФИБА којим ће изразити своје неслагање са оваквом одлуком америчког клуба.

Упркос томе, наши циљеви на Европском првенству остају исти и верујемо да ће наши репрезентативци и стручни штаб остварити резултат на који ћемо као и увек бити поносни", наводи се у саопштењу КСС-а.

Саопштење Сан Антонио Спарса

ПРЕДМЕТ: Критеријуми повратка Бобана Марјановића на терен

Након физикалних прегледа обављених од стране др Ричарда Феркела (Ортопедски Институт Јужне Калифорније), реномираног експерта ортопедске медицине, скренута нам је пажња да Бобан има урођене промене у фиброзно/коштаној вези у оквиру чланка на оба стопала. Додатно, примећени су значајни отоци бочно на стопалу и кости левог стопала. Овај оток може проузроковати омекшавање кости, а константно деловање може ослабити кост до тачке пуцања.

Др Дејвид Шмит, први доктор тима и ортопедски хирург, је такође био у прилици да оцени Бобаново стање и сагласан је са проценом доктора Феркела.
Следствено овим налазима, наши доктори су преписали следеће критеријуме за повратак на терен:

-Одмор – без деловања, носити Аирцаст „чизму“ најмање 3 недеље
-Без физичких активности које се односе на ногу или стопало са националним тимом овог лета
-Поновити снимање магнетном резонанцом за 3-4 недеље и тада евентуално почети са ограниченом кошаркашком активношћу на терену у границама дозвољеног
-Обезбедити уобичајену протетику за патике и користити је свакодневно
-Обезбедити добар лабораторијски ниво витамина Д и калцијума

У циљу превенције будуће повреде и заштите од дуготрајне неспособности, наши доктори су преписали 8 недеља без контакта пре било каквог потенцијалног повратка кошаркашким активностима осим уколико ранија снимања не покажу значајан напредак.

Разумемо да су ово тешке вести, али уз ову информацију и у складу са директивама наших медицинских експерата, Сан Антионио Спарси не дозвољавају Бобану да учествује са националним тимом овог лета.

Споразум између ФИБА и НБА изричито каже да „Играчима није дозвољено да учествују са националним тимом у припремама или такмичарским активностима када постоји разумна медицинска забринутост да би учешће изложило играча значајном ризику од повреде, болести или друге штете“. (ФИБА/НБА Споразум: Ограничења и други захтеви у вези учешћа НБА играча са националним тимовима).

Стога, ми ћемо апсолутно дати све од себе да помогнемо Бобану у опоравку, као и да обезбедимо најбоља могућа средства у том процесу.

Срдачно,
РЦ Буфорд
Председник Спортске франшизе/генерални менаџер

Коментари / 0

Оставите коментар