Док Украјина пропада, Порошенков бизнис цвјета, а расту и олигарси

Предизборна кампања Петра Порошенка запамћена је у Украјини прије свега по обећањима да ће развластити олигархе и продати своје компаније.

Свијет 04.08.2015 | 08:13
Док Украјина пропада, Порошенков бизнис цвјета, а расту и олигарси

На основу података које је ових дана објавио њемачки "Шпигл", Порошенкови пријатељи - олигарси настављају да се богате, а његов сопствени бизнис је процвјетао.

Фабрика чоколаде "Рошен" не само да није продата него је увелико повећала производњу - за годину дана отворено је 14 нових продавница укључујући и једну у самом центру Кијева. Предсједник Украјине то објашњава чињеницом да је Украјина у јако лошој економској ситуацији, па просто не може да нађе купца.

Исто тако добро послује и Порошенкова банка чији су активи значајно порасли, пише даље њемачки лист, додајући да су предсједникови пословни контакти у најмању руку сумњиви, а пословни партнери показују велико интересовање за енергетски сектор Украјине.

Истина је да је влада одавно планирала реформу сектора, али за "Шпигл" је спорно питање како се могло десити да је уговор потписан са давним Порошенковим бизнис партнером Константином Григоришином. Према подацима које наводи лист, Григоришинова компанија је добила посао без обзира на "енормно повећане" цијене нових трансформатора који су Украјини веома потребни.

"Шпигл" изражава сумњу и у приватизацију компаније "Центренерго" коју наводно успорава Порошенков повјереник у влади, његов стари пословни партнер Владимир Демчишин, из разлога који "доводе у сумњу његов професионализам".

У тесту се украјинском предсједнику замјера и да неће да се растане са "Каналом 5", телевизијом чији је оснивач. То изазива незадовољство и у његовој партији, па га посланик Сергеј Лешченко назива "украјинским Берлусконијем", асоцирајући тако на бројне афере бившег италијанског премијера.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

њоњци

04.08.2015 06:30

И у Украјини народ стока као и овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

04.08.2015 08:16

Бас хтједох реци. Украјински народ као и насх, нема разлике.

Name

всс

04.08.2015 10:44

Ех, кад те убаце у машину...

Name

ково

04.08.2015 07:01

Хајван дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

04.08.2015 10:32

Не треба се изненадити када се испостави да је и он руски цовјек?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБ

04.08.2015 10:44

Подигао је обе руке у вис, још само да га ухапсе.

ОДГОВОРИТЕ