Удеси коштају Српску 170 милиона годишње

Огромни губици у буџету Српске због надокнаде штете од саобраћајних несрећа. Реч је о материјалној штети на возилима, лечењу повређених...

Република Српска 04.08.2015 | 07:45
Удеси коштају Српску 170 милиона годишње

Све учесталије саобраћајне несреће не само да односе људске животе, што је њихова најдрастичнија последица, већ и тање касу Републике Српске. Наиме, буџет Републике Српске сваке године остане без 170 милиона марака, колико Српску коштају саобраћајне несреће.

Милионски губици се огледају у материјалној штети на возилима, лечењу повређених и трошковима који се јављају у случајевима где има погинулих, санирању саобраћајница, знакова и других јавних добара која се уништавају у удесима...

Огроман губитак сада већ премашује два одсто годишњег бруто друштвеног производа Републике Српске и несумњиво омета привредни развој.

Даље, истраживање Економског института Бањалука показује да Република Српска ефективно губи око 172 милиона КМ годишње због тога што не смањује број погинулих и повређених у саобраћају.

Само у протеклих пет година, 802 особе су погинуле, а више од 16.000 је повређено на путевима у Републици Српској.

Република Српска је због саобраћајних незгода изгубила у последњих пет година око 858 милиона конвертибилних марака - новац који је могао бити много боље искоришћен за помоћ општем развоју да је био инвестиран у инфраструктуру, здравство, образовање или у било коју другу област где је потребан у Републици Српској.

БРОЈКЕ

802 особе погинуле у протеклих пет година у Републици Српској

16.000 повређених на путевима у Српској

- Ако би се трошкови везани за саобраћајне незгоде смањили само за 10 одсто, то би значило "уштеду" од 17 милиона КМ. То је износ који би у буџету Републике Српске могао бити претворен у инвестицију која би помогла њеном привредном и друштвеном развоју - каже Милија Радовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Српске.

Да је Српска и даље у великом губитку, нажалост, говоре и подаци о саобраћајним несрећама од ове године, која је већ сада једна од најцрњих у историји Српске када се говори о погибијама на путевима.

Статистика каже да су за шест месеци ове године погинуле чак 74 особе, а примера ради, у истом периоду прошле године погинуле су 53 особе, тако да је забележено повећање броја погинулих за по 40 одсто. Овоме се треба додати и око 5.000 саобраћајки за пола године и слика са путева Српске постаје све црња, а рупа у буџету све већа.

Милија Радовић

ГДЕ СЕ ВОЗИ НАЈБРЖЕ

- Уколико постигнемо да возачи више поштују ограничења брзине, смањићемо тешке последице. Сматрам да је за то неопходна и репресија и превентивни рад, односно едукативна кампања за возаче о неопходности поштовања законских ограничења, знакова и кажњавање оних који се оглушују о прописе. Да бисмо утицали на возаче да смање гас, прво је неопходно утврдити анализу која ће показати где се најчешће брзо вози, на којим путевима, да ли у насељу или ван насеља. То је неопходно да знамо како бисмо усмерили превентивне акције и рад полиције на права места. А све ово даће резултате на терену - истиче Радовић.

Једно од најбољих решења за спречавање саобраћајних несрећа на путевима Српске су боље контроле и санкционисање.

- Оно што се може урадити јесте надзор и контрола саобраћаја, јер је то она мера која може најбрже дати резултате и она једина краткорочно доводи до тога да се смањи број саобраћајних незгода - појашњава Радовић.

Он даље каже да само комбинација репресије и превентиве постиже резултате. За смањење саобраћајних несрећа, поготово оних тежих, потребно је променити и ставове возача, али и створити страх од казне за непоштовање саобраћајних прописа.

- Ако само кажњавамо возача, то постиже кратак ефекат, али ако успемо да возачи, осим страха од казни, схвате које су опасности непоштовања саобраћајних правила, односно брзе вожње, онда ћемо имати и безбедније путеве - истиче Радовић.

НАЈЦРЊА 2011. ГОДИНА

Према подацима МУП Републике Српске, прошла година је била најбезбеднија у саобраћају. Прошле године на путевима Српске живот је изгубила 131 особа, а 2013. погинула су 153 лица. У 2012. години погинуло је 140 људи. Када су у питању саобраћајне несреће, 2011. је била једна од најтежих и те године на путевима су погинуле 163 особе.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Серафим

04.08.2015 06:45

Све коста а кад толико коста сто не израцунају колико тим осигурањима - јеврејима србски народ плаца као сто то цине сви власници аута, дају се билиони за осигурање и регистрацију, а кука се за удесе па и доктори и мајстори треба да су запослени и да зиве!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

04.08.2015 07:35

Ниста ти ниси схватио ни разумио, дзаба оволики текст.

Name

Добојлија

04.08.2015 07:05

Лијепо би било навест податке колико се новца годишње слије у државну благајну од регистрација аутомобила путарина осигурања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусти Паре

04.08.2015 07:38

Него Колико зивота оде. Да Бог сацува.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гого

04.08.2015 08:28

Прошла година најбезбједнија а ових првих шест најцрњи од када се рачунају подаци! Одлична нова организација полиције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЦИОНАР

04.08.2015 15:37

ПА ОЧИГЛЕДНО ДА НОВА РЕФОРМА ПОЛИЦИЈЕ ДАЈЕ ПРАВЕ РЕЗУЛТАТЕ, ШТО ВИШЕ МЕНАЏЕРА СА КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА У ВРХУ МУП-А ТО СУ БОЉИ ПОКАЗАТЕЉИ, ЈОШ ЈЕДНОМ ЧЕСТИТАМ ОДГОВОРНИМА НА ВРХУНСКИ ПРОВЕДЕНОЈ РЕФОРМИ ПОЛИЦИЈЕ

Name

Миливоје

04.08.2015 09:15

Наша стратегија се огледа само у кажњавању и санкционисању возача. Занима ме у колико случајева је узрок несреће стање путева. Зашто се не санкционишу и одговорни за одржавање и стање путева? Колико би се живота спасило да су у одређеним случајевима постојале заштитне ограде и браници на мосту или путу, колико несрећа се не би ни десило да је постојала ваљана сигнализација, линије или да су санирана оштећења на путу? Све ће ово овако бити док ми не будемо имали право тужити одговорне за штету гдје би за узрок било узето стање путева и када таква тужба буде прихваћена као оправдана.

ОДГОВОРИТЕ