Усвојен процес дигитализације у БиХ

Савјет министара БиХ на приједлог Министарства комуникација и транспорта донијело је Одлуку о расподјели опреме набављене у оквиру прве фазе Пројекта дигитализације пријеносне и емисионе мреже јавних радиотелевизијских сервиса у Босни и Херцеговини, коју је набавио Савјет министара БиХ.

Босна и Херцеговина 03.08.2015 | 18:32
Усвојен процес дигитализације у БиХ

Министарство комуникација и транспорта БиХ ће најкасније у року од 30 дана од дана ступања на снагу ове одлуке закључити уговор са ЈРТВ сервисима у БиХ о међусобним правима и обавезама, а јавни радиотелевизијски сервиси ће у овом року закључити споразум којим ће регулисати равноправно кориштење ове опреме.

Према Одлуци, БХРТ-у се у власништво додјељује емисиона, пријеносна и процесна опрема, која је Пројектом намијењена за инсталирање и рад на локацијама: РТВ Дом Сарајево, Хум, Влашић, Мостар, Планиница, Фортица, Лисин, Велика Видова, Зеница, Лисац, Тузла, и Илинчица, као и припадајући сет мјерне опреме и резервних дијелова набављених у оквиру прве фазе Пројекта.

Истовремено, РТРС-у се у власништво додјељује емисиона, пријеносна и процесна опрема која је Пројектом намијењена за инсталирање и рад на локацијама: РТВ Дом Бања Лука, Козара, Требевић, Бијељина, Удригово, Брчко, Дуге Њиве, Источно Сарајево и Велики Жеп, као и припадајући сет мјерне опреме и резервних дијелова набављених у оквиру прве фазе овог пројекта.

Ова опрема намијењена је за успостављање пријеноса и дигиталног земаљског емитовања програма јавних радиотелевизијских сервиса у БиХ, који чини јавни РТВ систем, кроз системску изградњу и заједничко кориштење синхроних мрежа у свим дигиталним подручјима у Босни и Херцеговини.

Опрема ће се користити за истовремени пријенос и емитовање програма ЈРТВ сервиса у БиХ на цијелој територији Босне и Херцеговине у складу са: одлукама Савјета министара БиХ, закључцима Одбора ЈРТВ сервиса у БиХ, дозволама Регулаторне агенције за комуникације БиХ, те општим и техничким правилима која се примјењују на ову опрему.

Практично то значи да иста права кориштења опреме имају сва три јавна сервиса у БиХ, и то: РТВ БиХ, РТВ Федерације БиХ и РТВ Републике Српске, независно од тога ко је власник и ко управља опремом на одређеној локацији.

ЈРТВ сервиси у БиХ су равноправни корисници капацитета опреме дигиталне пријеносне и емисионе мреже додијељене овом одлуком на цијелој територији БиХ, с тим да ЈРТВ сервиси у БиХ међусобно не наплаћују кориштење ове опреме.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Асирија

03.08.2015 18:18

Досло им из д....у главу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

03.08.2015 21:55

Е још да укину РТВ претплату! Ха свим овим реонима, јер претпостављам на свим осталим нема се шта ни да види!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превазидјен медиј

04.08.2015 07:36

Немам телевизор, који ће ми ку**ц.

ОДГОВОРИТЕ