Анализа: Клупски ватерполо на издисају, а бивши прваци Европе на кољенима!

Док најбољи ватерполисти Србије јуре злато на Светском првенству у Казању, клупски ватерполо је готово на издисају. Партизан и Црвена звезда, освајачи Лиге европских шампиона, налазе се готово пред гашењем, са дуговањима према играчима или власницима базена.

Остали спортови 04.08.2015 | 23:40
Анализа: Клупски ватерполо на издисају, а бивши прваци Европе на кољенима!

Александар Шоштар, председник ВК Партизан: Шампиони за 300 евра
Играчи ВК Партизан играју за стипендије од 300 до 500 евра, а питање је колико ће још клуб моћи то да плаћа. Уколико се финансијска ситуација ускоро не реши, може доћи до његовог гашења, упозорава председник ВК Партизан Александар Шоштар.

- Ватерполо клуб Партизан требало би да има неко своје место у систему финансирања спорта, од локалне самоуправе до државе. Партизан заслужује високо место у том низу, не само због титула које је донео овој земљи већ и због броја репрезентативаца које је дао и којих ће тек бити - каже Шоштар.

Он истиче да је главни проблем нерегулисан однос статуса самог базена.
- Базен је дат на располагање ВК Партизан, али је објекат предмет спора између општина Савски венац и Вождовац. Док се они споре, ми имамо све обавезе око његовог одржавања, а то је највећи трошак - рекао је Шоштар.

Он додаје и да Партизан приходује само од улазница и да је однос између прихода и расхода велики.

- Зарађујемо само наплаћујући улазнице, немамо других прихода, а трошкови су велики. Што се тиче термина за коришћење базена, установљено је још 2007/2008. да их клубови добијају на снову остварених резултата. Да је тако, ВК Партизан сада не би био у дуговима до гуше - истакао је Шоштар.

Он види решење у договору с локалном самоуправом.

- Клубови у другим градовима у Србији базене користе бесплатно. Ми од 1. јануара нисмо добили ни динар, што је више од шест месеци. Играли смо Лигу шампиона, имамо много талентоване деце и по тим критеријумима би требало нешто да добијемо. Ако се проблем што пре не реши, може доћи до гашења клуба. Са смањењем буџета смо кренули 2011. године, а да смо то урадили годину дана раније не бисмо имали оволико проблема, али можда не бисмо имали титулу првака Европе. Имали смо играче од 18-19, година, уз Мандића, који је почео са 14. Та деца играју за стипендију од 300 до 500 евра. Толико су плаћени они који ће тек бити репрезентативци - каже славни голман.

Виктор Јеленић, председник ВК Црвена звезда: Дугови - омча око врата
Од првака Европе до гашења клуба само је корак - у Србији. То је могућа судбина ватерполиста Црвене звезде јер је будућност клуба угрожена због дуговања за коришћење базена.

- Избачени смо са базена СРПЦ „Милан - Гале Мушкатировић“ због самовоље директора, наводно због дуговања, али заборављено је неколико ствари. Прво, у балон у овом центру, свлачионице, сређивање локала и канцеларија уложили смо, путем нашег спонзора, око 250.000 евра, шта је с тим? Такође, спортски центри су прављени да служе спорту и рекреацији и не може да се деси да се термин неком клубу који прави врхунске резултате наплаћује идентично као и некој фирми која изнајмљује термине на том истом базену. А она је на СРПЦ „Милан - Гале Мушкатировић“ иста, а то је 13.400 динара - тврди председник клуба и наш бивши репрезентативац Виктор Јеленић.

Он напомиње да су велика средства уложена у тај балон, где су планирали да тренирају све селекције Звезде.

- Након шест месеци, налазимо се у великим финансијским проблемима. То је класичан пример отимања имовине у коју је неко уложио - огорчен је Јеленић.
Он додаје и да у СРПЦ „Милан - Гале Мушкатировић“ нису имали разумевања за проблеме у клубу.

- Основно дуговање, које је и једино, направљено је у периоду од септембра 2011. године до маја 2012. године. Тада је цена термина била 16.900 динара! Направљен је репрограм дуга с планом отплате до фебруара 2017. године. Не споримо дуг, али није нормално да термини толико коштају - тврди бивши ватерполо репрезентативац.

Јеленић упозорава да је стање алармантно у свим клубовима у земљи.

- Партизану је отишао Мандић, имају веома младу екипу. Раднички не зна да ли ће уопште постојати, док ће Војводина играти са омладинцима - каже Јеленић и напомиње да су за врхунске резултате потребни врхунски услови.

- Као што их има, на пример, Партизан, који има свој базен. Уколико и Партизан изгуби базен на Бањици, дуго нећемо гледати врхунски ватерполо у нашој земљи - каже Јеленић.

ДУГОВИ
Пет милиона и 100.000 динара износи дуг Звезде, која упркос уговору и репрограму дуга, није измиривала своје обавезе, тврде у СПРЦ „Милан - Гале Мушкатировић“
"Нисмо ми самовољни, а добру вољу показали смо репрограмом дуга. Што се балона тиче, све пише у уговору", рекао је за "Блиц" Бранислав Крекић, директор СРПЦ „Гале Мушкатировић“

Коментари / 0

Оставите коментар