Љекарима "Децедре" по 15 мјесеци затвора

Први основни суд данас је изрекао је пресуду лекарима приватне клинике „Децедра“, оптуженим за несавесно лечење Јелице Радовић (19), која је преминула након операције чукљева у септембру 2006. године.

Србија 03.08.2015 | 11:45
Љекарима "Децедре" по 15 мјесеци затвора

Хирург Славко Томић, и анестезиолози Миодраг Стојановић и Оливера Јеремић осуђени су на по 15 месеци затвора као и 2 године забране рада у медицини.

Директорка клинике Децедра, Светлана Сремчевић осуђена је на годину дана условно са роком провере од четири године, као и 10 година забране управљања медицинским установама.

Осуђени хирург ортопед Славко Томић, који је оперисао Јелицу рекао је након доношења пресуде да је она донета на основу лаичког мишљења судско-медицинског одбора из Новог Сада. Такође, он је казао да је читава оптужница у овом случају написана под утицајем некадашњег министра здравља "ескулапа из Параћина" (прим.аут. Томица Милосављевић).

"Њихово мишљење је засновано на политичким утицајима, појединци мешетари банализују медицину", рекао је Томић, напомињући да суд ни у поновљеном поступку није са сигурношћу утврдио од чега је девојка преминула.

Родитељи покојне Јелице Дијана и Веселин Радовић изјавили су након објављивања пресуде да су задовољни исходом.

"Сада је све на апелационом суду и надам се да ће њихово веће коректно и савесно обавити свој посао, и да неће дозволити себи да поклекну под утицај корупцијских рођошких и политичких веза", рекла је Дијана Радовић, мајка покојне Јелице.

Ово је друга првостепена пресуда, пошто је прву којом су лекари били осуђени на казне затвора укинуо Апелациони суд и наложио да се суђење понови.

И на нову пресуду странке ће имати право да уложе жалбу Апелационом суду.
Првом укинутом пресудом лекари су били осуђени на исте казне.

Трагична смрт београдске студенткиње потресла је у септембру 2006. целокупну домаћу јавност, а данас, девет година касније изречена је друга по реду, првостепена пресуда лекарима који су оптужени за њено несавесно лечење.

Јелица Радовић је оперисана 5. септембра 2006. године на клиници Децедра, а њени родитељи су наредног дана приметили да јој је лоше. Јелица је 8. септембра пребачена у Гинеколошко-акушерску клинику и после у Ургентни центар, где су лекари утврдили да има сепсу. Преминула је 9. септембра 2006. године.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Градјанин

03.08.2015 12:01

Мало су добили. Јебо их њихов бизнис.

ОДГОВОРИТЕ