Штајерска обећала паре за "Бонда", али не дâ

Аустријска покрајина Штајерска није платила обећаних 100.000 евра донације за нови филм о шпијуну Џемсу Бонду, чији је један део сниман у том делу Аустрије.

Свијет 03.08.2015 | 09:12
Штајерска обећала паре за "Бонда", али не дâ

"Агентима" је поручено, како преноси бечки дневник "Курир", да ће новац бити прослеђен чим буде сигурно да је "једино штајерско место снимања препознатљиво у филму као место у Штајерској".

Из Штајерске истичу да је то тако договорено споразумом о донацијама.

У јануару ове године у Штајерској су сви били срећни што ће нови филм из серије Џејмса Бонда бити сниман у тој покрајини. Тадашњи референт за туризам, а данас председник покрајине Херман Шиценхоефер казао је да ће "007 постати амбасадор Штајерске", а шеф "Синестирија" Енрико Јакоби оценио да је то "врхунац за Штајерску као земљу филма".

Два дана снимане су сцене на језеру Алтаузе, а за то су обећане донације у висини од 100.000 евра од "Синестирија", као и даљих 50.000 евра од Туристичког савеза Аузерерланд.

Филмска екипа наставила је потом снимање у покрајини Тирол, од које је за 31 дан боравка имала обећање за донације од 550.000 евра. Док је Тирол испунио своја обећања и новац пребацио, "Синестирија" одуговлачи са испуњавањем обавеза.

Док домаћа филмска продукција своје филмове даје унапред на гледање то се не може очекивати од екипе филма "Спектар", због чега власти у Штајерској чекају на светску премијеру 24-ог филма о Џејмсу Бонду, планирану 6. новембра.

Ако Алтаузе буде препознатљив, како наглашавају, дотације ће бити исплаћене, а уколико у монтирању испадну ти кадрови - нема новца. "Најраније на дан премијере ћемо видети шта се појављује у филму. Ако немамо среће онда ће сцене из Аузеа бити исечене, а за то нећемо платити 100.000 евра", поручују из канцеларије секретаријата за туризам Штајерске.

У Тиролу надлежне власти не брину да им Џејмс Бонд неће донети жељене маркетиншке ефекте.

"Маркетиншке ефекте имали смо већ самим снимањем и с тим у вези медијским извештавањем широм глобуса", нагласава Јоханес Кек из "Сине Тирола".

За време снимања у Тиролу је филмска екипа потрошила у тој покрајини 8,9 милиона евра, указао је он.

Кек је уверен да се само снимање Бонда у Тиролу исплатило, јер је "Џејмс Бонд највећа марка у филмском свету".

Коментари / 0

Оставите коментар