Кубанска вакцина ускоро можда и у БиХ

Од септембра би Србија требало да има кубанску вакцину као регистрован лијек за рак плућа, што отвара и питање њене доступности пацијентима Републике Српске слиједом Споразума о специјалним и паралелним везама и досадашње сарадње у погледу здравственог система ове двије регије, као
и пацијентима у ФБиХ.

Босна и Херцеговина 03.08.2015 | 08:14
Кубанска вакцина ускоро можда и у БиХ

Златибор Лончар, министар здравља Србије, подсјетимо, најавио је да би наредних дана требало да добије изјашњавање кубанске стране о међудржавном споразуму, након чега би исти потписали, а потом ушли у процедуру.  

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске тврде да ће након потписивања овог споразума питање доступности вакцине пацијентима РС и ФБиХ отворити на предстојећој министарској конференцији БиХ.

"Како је ово веома добро питање и тема везана и важна за све пацијенте у БиХ, Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС, ће заједно са колегама министрима на министарској конференцији БиХ утврдити да ли, на овај начин, кубанска вакцина може бити доступна свим нашим грађанима", речено нам је у ресорном министарству РС.

Да би се лијек нашао у промету у БиХ мора добити дозволу Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

За увоз готовог лијека који нема дозволу за стављање у промет потребно је да се испуне сви услови прописани у правилнику. Важећим законским прописима лијек који није регистрован на тржишту може у ограниченим количинама да се користи, односно увезе, али само интервентно, а надлежно министарство доноси одлуку о кориштењу.

Мирко Станетић, предсједник Удружења пулмолога РС, упозорава да је кубанска вакцина веома популарна и јавност има податке о успјеху лијечења, али не и о негативном исходу, односно неуспјелим покушајима.

"Рекао бих да је прича о вакцини популарнија него што је у науци досегнула јер тек сада у Енглеској се ради једно од најозбиљнијих истраживања на ту тему", напоменуо је Станетић.Од карцинома плућа у свијету сваког минута живот изгубе двије особе, дневно три хиљаде, а годишње милион људи.

Вакцина цимавакс ЕФГ намијењена је одмаклом трећем Б и четвртом стадијуму болести, који су прошли хемотерапију. Према до сада малом броју доступних података, дјелује на епидермални фактор раста, за који се зна да је биолошки покретач рака плућа, стимулише имунолошки систем да се бори против раста малигних ћелија и њиховог даљег напредовања.

Према посљедњем Извјештају о здравственом стању становништва РС (2013), у РС петина становништва умире од тумора, док је број обољелих од рака плућа 100 пацијената на 100.000 становника.

Извор: Независне

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рјесење

03.08.2015 07:29

Поскупити цигаре за 1 КМ по кутији, тај новац користити за бесплатне кубанске вакцине. Тако онај који пуши полако себи уплаћује за лијечење.

ОДГОВОРИТЕ