Анализа: Зашто је прво мјесто немогућа мисија за Федерера?

Српски тенисер Новак Ђоковић држи прво место пред последњи део сезоне, а шансе да га неко угрози до краја године су минималне.

Тенис 03.08.2015 | 23:20
Анализа: Зашто је прво мјесто немогућа мисија за Федерера?

Прошле године смо били сведоци велике борбе између Ђоковића и Швајцарца Роџера Федерера, а одлука је пала на завршном Мастерсу сезоне у Лондону и Новак је сасвим заслужено остао на челу.

Овога пута је изгледно да ће тензије у самој завршници изостати, пошто је Ђоковић врло близу тога да обезбеди прво место на крају године и много пре Лондона. Због тога многи сматрају да би Федереров покушај да се врати на чело први пут од октобра 2012. године.

Новак је ове године већ освојио два Грен слема – Аустралијан Опен и Вимблдон и играо је финале на једином преосталом – Ролан Гаросу. Такође, освојио је четири титуле на Мастерсима – у Индијан Велсу, Мајамију, Монте Карлу и Риму.

До краја сезоне, најбоље тенисере света очекују још УС Опен, Мастерси у Монтреалу, Синсинатију, Паризу и Шангају, као и завршни Мастерс сезоне. Пошто Швајцарац неће учествовати на Роџерс купу, већ му се шансе да стигне Новака смањују.

После тријумфа на Вимблдону, Новакова предност у односу на Федерера износи 4.180 бодова, а посебан проблем за швајцарског тенисера је то што до краја сезоне брани више бодова од Ђоковића. Федерер брани 5.000 бодова, а Ђоковић 4.260, што значи да српски тенисер не мора да игра до Париза и да остане на првом месту.

Чак и да Федерер освоји турнире до Париза – Роџерс куп (са којег се већ повукао), Синсинати, УС Опен, Шангај и Базел, а да Новак буде поражен на сваком у првом колу, разлика између њих двојице би била 1.010 бодова у корист српског тенисера.

За сада је извесно да ће Новак продужити своју владавину светским тенисом за још 16 недеља до 2. новембра. Ђоковић је за сада сакупио 155 недеља на првом месту АТП листе, што значи да ће сигурно претећи Џона Мекинроа, који је 170 недеља био на врху, на петом месту листе свих времена. Следећи на листи потом ће бити Џими Конорс, који је 268 недеља био најбољи тенисер на свету.

Да би Новак осигурао прво место на крају године, потребно је да од сада па до завршног Мастерса у Лондону освоји укупно 2.881 бод. Тениски стручњаци предвиђају да ће за српског тенисера то бити пука формалност, у случају да остане здрав, јер га чекају један Грен слем, четири Мастерса и један турнир из серије 500, уз завршни Мастерс у Лондону. У случају да то успе, Ђоковић ће четврти пут за пет година бити број један на крају сезоне.

Због свега тога, Федерер би требало да буде више забринут око другог места на свету, пошто ће му Шкот Енди Мари представљати озбиљну претњу. Британски тенисер је већ други у трци за пласман на завршни Мастерс, а уколико оствари добре резултате у Монтреалу и Синсинатију, чак би могао да буде други носилац пред УС Опену. За сада је извесно да Федерер губи 600 бодова јер не учествује на Роџерс купу, док у Синсинатију брани титулу, па самим тим врло добро зна шта му је чинити у Охају.

У овом тренутку Мари има 1.825 бодова мање од Федерера, али би разлику могао да смањи већ наредне недеље, када ће учествовати на турниру у Вашингтону. Међутим, чак и да освоји трофеј у престоници Сједињених Држава, Шкот неће добити максималних 500 бодова, пошто се тенисерима бодује шест најбољих резултата са турнира из серије 250 и 500 у последњих 12 месеци. Мари ће тако у случају титуле заостатак за 320 бодова.

Због тога ће Федерер морати да оствари бољи пласман од Марија у Синсинатију да би остао други носилац пред УС Опен, а чак и да у томе успе, друго место на крају године би могло да му буде угрожено. Мари брани мање бодова од Федерера у наставку сезоне, што нам гарантује велику борбу, ако не за само чело, онда за то ко ће годину завршити одмах иза Ђоковића.

Коментари / 0

Оставите коментар