Шта је поручила амбасадорка САД?

Дејтонски мировни споразум договорен је 1995. године да би се окончао рат. Скоро сви се данас слажу да је првобитни циљ Дејтона у потпуности остварен. Оно у чему се разилазимо је улога Дејтона данас.

Босна и Херцеговина 02.08.2015 | 10:19
Шта је поручила амбасадорка САД?

Разговарала сам с многим појединцима који су радили на првобитном нацрту овог мировног споразума и сви се слажу с тим да се никада није очекивало да, двадесет година након завршетка рата, у Босни и Херцеговини, на снази још буде првобитни Дејтонски устав.

Сачињен као компромис између зараћених страна, Дејтон је свакоме дао понешто, створивши нивое власти који су скупи и сложени у земљи од око 3,5 милиона становника. Када се проводи у духу сарадње и добре воље, Устав из Анекса ИВ Дејтонског мировног споразума представља чврсту основу за руковођење овом земљом одређени период.

Ипак, због корупције и злоупотреба од стране политичара у БиХ, Дејтонски мировни споразум се злоупотребљава за постављање препрека на путу БиХ ка Европи, демократији, отварању нових радних мјеста и просперитету.

Недавно су неки појединци наводили цитате из америчке историје да би оправдали постављање ових препрека. Они тврде да Дејтонски мировни споразум мора бити замрзнут у времену и зацементиран у облику у каквом је потписан у децембру 1995.

Али, ако ови појединци мисле злоупотребљавати америчку историју да би оправдали своје тврдње, треба бити поштен и у осврту на оно што се догодило прије 230 година у Филаделфији, а и послије тога.

Чак и прије него што је амерички устав добио свој коначни облик 1787. године, Едмунд Рандолф из Вирџиније, којег су остали подржали, тражио је додавање Повеље о правима да би се гарантовала права сваком становнику. Тај други документ који је садржавао првих десет амандмана на амерички устав ратифициран је 1791. године - пуних 15 година након Декларације о независности 1776. године.

Од тада је направљено још 17 амандмана на Устав да би се Сједињене Државе ускладиле са савременим потребама.

Пуно је пута међународна заједница покушавала помоћи БиХ да реформира Дејтон да би устав ове земље био усклађен с њеним потребама - кроз априлски пакет, бутмирски процес, те посљедње преговоре о Одлуци о случају "Сејдић и Финци".

Сваки пут су неки бх. политичари, због сопствене политичке добити, блокирали истрајне и искрене напоре да се ова земља покрене напријед. Напоре у чијој су припреми у неколико случајева и сами учествовали.

И, гдје смо сада када се обиљежава двадесета годишњица потписивања овог документа?

Босна и Херцеговина се ове године обавезала да ће уложити додатну енергију на путу ка чланству у ЕУ. Све политичке странке и кључни политичари су својим потписом потврдили посвећеност овом процесу и ја желим честитати бх. лидерима што су ове седмице потписали Реформску агенду ЕУ.

Сусједи Босне и Херцеговине крећу се у истом правцу. Хрватска је чланица ЕУ; Србија планира отворити прва поглавља у разговорима с ЕУ ове јесени;  Црна Гора и Албанија су такође на путу ка ЕУ.  

Свака земља која је успјешно аплицирала за чланство морала је значајно ревидирати дијелове свог устава како би захтјеве ЕУ уврстила у свој уставни оквир.  Хрватска је промијенила дванаест поглавља Устава током процеса прикључења ЕУ; Словенија је мијењала Устав седам пута како би постала чланицом ЕУ.  

Требало би бити нормално да Босна и Херцеговина временом уставну реформу учини интегралним дијелом реформског процеса за чланство у ЕУ.  У земљи у којој су политички лидери посвећени овом циљу, то се успјешно ради.

Овдје у БиХ, упркос јасно исказаном опредјељењу, не види се на свим странама тај ниво искреног лидерства.

Много прије него је Џејмс Медисон постао трећи предсједник Америке, био је познат као отац Устава САД. Оригинални амерички "Чланци о Конфедерацији", који су били на снази од 1781. године, чинили су му се изнимно неадекватним.* Државна благајна је пресушила, лоши услови за пословање узимали су данак међу фармерима, а власти нису успијевале ријешити несугласице међу савезним државама. Да ли вам ови проблеми звуче познато?

Медисон је неколико година провео неуморно проучавајући историју и политичку теорију да би нашао рјешење, па је потом увјерио лидере Америке, укључујући Џоржа Вашингтона, да се састану са делегатима из свих држава на уставној конвенцији ради ревидирања "Чланака о Конфедерацији".  На крају је спремност свих страна на компромис довела до усвајања Устава САД.  Нико није добио све што је тражио, нити је изгубио све што је имао.

Циљ никада није био укидање савезних држава. Баш супротно, улога централних власти је да омогуће савезним државама да постану функционалније - наши очеви нације одлучили су да је потребно имати одређене заједничке функције и осигурати оквир који ће омогућити свима да раде на остваривању заједничких циљева.

Свака земља тежи изградњи система заснованог на владавини закона. Сам по себи, ниједан устав не успоставља потпуну владавину закона. Од кључне је важности да се упорно ради на њеној изградњи.

Недавне дискусије о Суду и Тужилаштву БиХ злоупотребљавају се да би се минирао овај процес и промовирала другачија агенда. Чињенице су јасне: Уставни суд БиХ је изворна дејтонска институција која је подржала успоставу Суда и Тужилаштва БиХ. Успостава Суда и Тужилаштва БиХ добила је подршку већине делегата у Парламентарној скупштини БиХ, укључујући и делегате из Републике Српске. Пуно посла треба урадити да би ове институције радиле ефикасно и коректно, али ово јасно показује да је потребно да ове институције јачају, а не да их се елиминише.

Док гледамо ка будућности, поставља се питање гдје је босанскохерцеговачки Џејмс Медисон?  

Ко је спреман осигурати неопходно лидерство да би се и партнери и опоненти убиједили да заједнички раде на будућности земље уз узајамни циљ да она буде боља?  Оснивачи Америке су водили дуге и тешке разговоре, понекад у ужареној атмосфери, чак су и љути напуштали разговоре - али би их сљедећи дан наставили, јер им је заједнички циљ био да изграде јаку, демократску земљу, што Сједињене Државе данас јесу.  

САД, ЕУ и остали међународни партнери спремни су помоћи, али једино грађани Босне и Херцеговине и  изабрани лидери могу израдити документ који ће на сличан начин осигурати будућност земље.  Једног дана, ускоро, грађани ове прекрасне земље која има дугу историју морају преузети контролу над сопственом будућношћу.

Аутор: Морин Кормак амбасадор САД у БиХ

Независне новине

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Озр

02.08.2015 08:23

Срам је било, купи своје ствари и одлази!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛО ТИЛО

02.08.2015 08:40

ЦИЉ ЈЕ УНИСТЕЊЕ СРПСКЕ РЕПУБЛИКЕ И ПРАВЉЕЊЕ ИСИЛ РЕПУБЛИКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

02.08.2015 09:23

Њу унистава Баја. Нет реба за то нико други. Баја је гарант јединствене Бих

Name

ег45г

02.08.2015 13:27

Ре..Само се надај ..Република Српска је за пар година НЕЗАВИСНА..

Name

Тwист

02.08.2015 08:45

Да ли це Додик постати нови Медисон и пораз претворити у побједу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

02.08.2015 08:46

Госпођо Кормак, ми Срби не желимо државу по угледу на САД. Превише је овде крви пало да би се више веровало у добре намере комшија. Овог бакиначког рудоњу не волим никако и једва чекам да га затворе, исматрам да је његова брига о Српству тек пука фарса како би прикрио економске злочине према свом народу.Ми Срби смо свесни да сте ви Амери господари живота и смрти и да кроз много пројеката желите да направите државе попут ваше али вас молим да то престанете радити овде, иначе ћете нас поново одвести у нови рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Бобан

02.08.2015 10:02

Изгледа ћа ће ти молбе госпдине Бобане бити удовољене, само не знам са чиме ћеш то ти ратовати, моткама, палијама и сл.

Name

Синнy Боy

02.08.2015 08:50

Цитирам је:"Циљ никада није био укидање савезних држава. Баш супротно, улога централних власти је да омогуће савезним државама да постану функционалније - наши очеви нације одлучили су да је потребно имати одређене заједничке функције и осигурати оквир који ће омогућити свима да раде на остваривању заједничких циљева. " Питам УС амбасадорку зашто тај принцип није важио за СФРЈ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

02.08.2015 09:41

Оно сто вази за њих, "изузуетну нацију" не вази за друге...и не треба се упосте освртати и испуњавати њихове зеље и циљеве. Срби имају право да опстану, ако нам не дозвољавају да опстанемо, ми цемо се изборити.

Name

Обиљежени

02.08.2015 09:59

Можда је боље господине да упиташ оног обољеженог Руса (Михаел Горбачов)који је својом Перестројком уништио и сам СССР, а за то је награђен Нобеловом наградом за мир, а онда се ток догађаја сам по себи одвијао, најприје укидањем Берлинског зида, па ето ако хоћеш морала се распасти и добра држава СФРЈ.

Name

Србо

02.08.2015 09:04

САМО СЛОГА СРБИНА СПАШАВА!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

02.08.2015 09:06

Не вреди прицати. Не схватају и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шуша

02.08.2015 09:22

Дејтонском споразуму треба изградити монументални споменик јер је на основу њега заустављено крвопролиће. Међутим,сада га једни хвале, други куде, трећи мудро ћуте...Једни хоће да тај споразум буде трајан, други траже да се мијења, а трећи опет ћуте и гледају са стране.Супротстављене ставове ни Америка помирити не може, па жемо, по свему судећи и у трећој деценији примјене овог Дејтонског акта слушати исте приче наших политичара.Знам ја нас, јеб.. ја нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

02.08.2015 09:45

Морам признат да нисам процитао текст него само наслов,јер знам да це бити тако како казе Кормакова. Миле са својом тврдоглавосцу, показује своју припадност Босни и прави себи и РС безпотребно непријатеље. БиХ ( РС,Фед и Брцко) је њихов протекторат и бице онако како казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наркиц

02.08.2015 09:51

Халло , хајде да изадземо из насих епова, и погледамо реално око себе. На каквим се ми то дрогама фурамо , па никако да нас спусте. Само црњаци , хајде да се скидамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко је?

02.08.2015 09:55

Господјо "Крмак"... је.оте ДЈ Крмак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сараиц

02.08.2015 10:31

Опет само Додик има му.а да одговори овом ст...илу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапсус Лингуае

02.08.2015 10:53

Гдјо Мауреен Елизабетх Цормацк, И Додик, и Човић, и Изетбеговић и сви ови багрови на политичкој сцени Балкана у задњих 20 година су уствари избор оних који владају Сједињеним Америчким Државама. Да нису, давно споменутих не би било нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аха, отуд ми дођи

02.08.2015 10:54

Аха тек се сад зна да је дрекавац играц Америке који укида РС,све полако долази на своје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупани

02.08.2015 10:57

Народ у РС је превисе глуп и примитиван да би сконтао да ова господја зели реци. Срби су од РС досад могли направити Свицу али нису, засто? Ко је крив зато? Босњаци, Хрвати, ИС,запад? Или мозда политицари који им објасњавају да су увијек угрозени а они их увјек поново бирају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

02.08.2015 11:30

Гдјо Кормак, далеко боље би било да сте свим овим необразованим људима у БиХ, препоручили да прочитају роман "Господар мува" ("Лорд оф тхе флиес" бy Wиллиам Голдинг). Ви сте то имали прочитати за лектиру у основној школи! Голдинг је за овај роман добио Нобелову награду за књижевност. Сви који би прочитали то кратко ремек дјело схватили би за ким је пошла и иде велика већина овог народа из бивше Југославије. То кратко штиво описује све што се у задњих 25 година дешавало и дешава на територији бивше Југославије. Умјесто за Ралпх-ом, сви су пошли за Јацк-ом. Уз Јацк-а ту се исфилтрирала и маса Рогер-а. Итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

02.08.2015 12:20

Поно Амери хоце крвопролице напаценог народа у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

02.08.2015 12:49

Па зар није Додик сво вријеме оспоравао БиХ и тразио ревидирање Дејтона уз отцепљење РС или слицно и да це бити референдум о томе 2017 а у складу преговора са осталима па ето сад се мозда изборио за мене је СФРЈ била најбоља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

02.08.2015 14:43

..бо те Додик, може ли без њега!

Name

лоло

02.08.2015 16:10

Господо Американци, немојте нам стално суфлирати шта да радимо него, молим вас, преузмите БиХ у потпуности. Доведите овдје и одредјен број својих људи (колико год хоћете) који ће организовати администрацију и уредити систем. Доносите законе какве год хоћете. Ми се нећемо ништа питати. Нека 20 наредних година БиХ буде 52-га америчка држава. Након тога опет самостална. Да видимо како ћете нам ви уредити живот овдје. Може ли тако! Ако треба ићи ћемо на рефрендум у вези с овим. Ево нека ови што су овдје на овом порталу, гласају са плусевима и минусима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

02.08.2015 21:04

Слагали се ми или не , али бице онако како странци зеле ! Уколико зеле унитарну БиХ , нову Херцег Босну , независну Српску , БиХ као вјецни протекторат ЕУ , бице онако како они хоце јер ми поред толико плодне земље смо гладни , паметном доста !

Name

лоло

03.08.2015 21:03

Ха ха ха, види Додикових партијских војника, ха ха ха престравили сте се а! ха ха ха

Name

Серафим

03.08.2015 11:35

Ста реци америцки Јевреји Србе нисте са разноразним идеологијама, ратовима, национализмима, религијама итд. Они све несто хумано и за људска права убијају ли убијају по целом свету. Смета им Русија, па се над србима истресају кад на Русе не могу да леце своје крволоцне нагоне, а и ми смо стока коју уби незнање и немање, Европа се спрда и од срба све отима а србску земљу окупира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

04.08.2015 11:07

Није спорано мијењати Устав БиХ зарад бољитка свим народима у овој назови држави. Спорно је што се намеће промјена устава ради интереса других држава на овом простору, понајвише САД. Наши би рекли ''не лаје кера ради села већ ради себе''.

ОДГОВОРИТЕ